Εξαίρεση στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας

Εξαίρεση στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω γενικευμένης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, η ισπανική οικονομία αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, καθώς διατηρεί τον δυναμισμό της και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ανάπτυξη 0,6% σε τριμηνιαία βάση (από 0,7% το τέταρτο τρίμηνο) και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,2% το 2019, παρά τον περιορισμό των εξαγωγών.

Είναι αλήθεια ότι η ισπανική οικονομία δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο και πως επηρεάζεται από την άνοδο του προστατευτισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τον Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 από το 1,9% στο 1,3% και την ανάπτυξη το 2020 από το 1,7% στο 1,6%. Αντιθέτως, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας διατήρησε χθες αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης το 2019 στο 2,2%, από 2,5% το 2018, και στο 1,9% το 2020. Βέβαια, ο Οσκαρ Ακρε, επικεφαλής προβλέψεων της Τράπεζας της Ισπανίας, είπε χθες πως υπάρχει ο κίνδυνος η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη διότι είναι πιθανό να αποδειχθεί αισιόδοξη η άποψη της ΕΚΤ πως η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι παροδική και πως θα αντιστραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η Ευρωζώνη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ισπανίας και τα προβλήματα που έχουν πλήξει τις εξαγωγές της θα περιορίσουν τη ζήτηση και για τις ισπανικές εξαγωγές. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει πως η συνεισφορά των εξαγωγών στο ισπανικό ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2021.

Οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού προστατευτισμού και το ενδεχόμενο χαοτικού Brexit. Κυριότερος παράγων που συμβάλλει στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο είναι η κατανάλωση που οφείλεται στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην άνοδο της αγοραστικής δύναμης των Ισπανών χάρη στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού και στην υποχώρηση της αποταμίευσης. Επίσης, στα τέλη Δεκεμβρίου η απερχόμενη κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό στη χώρα κατά 22%. Παρά την ανησυχία πως αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την απασχόληση, η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει υποχώρηση της ανεργίας γύρω στο 12% στα τέλη του 2021, από 14,4% το 2018. Τέλος, προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,2% το 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή