Ισόβια κάθειρξη στον Κάρατζιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Ισόβια κάθειρξη στον Κάρατζιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ο πρώην επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, καταδικάστηκε χθες τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα. Εν μέσω επευφημιών από τους συγγενείς των νεκρών, ο πρόεδρος του εφετείου του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Βαγκν Γένσεν, ανακοίνωσε την απόφαση, που είναι αυστηρότερη από την πρωτόδικη.

Πρωτοδίκως, ο 73χρονος Κάρατζιτς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 40 ετών, αλλά το δικαστήριο εκτίμησε πως «η εξαιρετική βαρύτητα των ευθυνών του και η συμμετοχή του στα ειδεχθέστερα εγκλήματα» δικαιολογούν την άνοδο της ποινής από 40 χρόνια σε ισόβια. Ο Κάρατζιτς είχε καταδικαστεί το 2016 για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, για την πολιορκία του Σεράγεβο, που κράτησε 44 μήνες, και για την εκστρατεία εθνοκάθαρσης με την οποία μουσουλμάνοι εκδιώχθηκαν από περιοχές της Βοσνίας που διεκδικούσε η Σερβία. Ο δικηγόρος του 73χρονου είπε ότι ο Κάρατζιτς «θλίβεται βαθιά για όσα συνέβησαν στον πόλεμο και για όσους εξακολουθούν να υποφέρουν. Εχει ηθική ευθύνη, αλλά θεωρεί ότι δεν έχει ατομική ποινική ευθύνη για κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε».

«Αυτός ζει, έχει να φάει και να πιει, ενώ τα παιδιά μας είναι στο χώμα τόσα χρόνια», είπε η Μίρα Ντόγκας, μέλος της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή