Την απόφαση για το σχέδιο εξυγίανσης αναμένει η διοίκηση της Pasal

Την απόφαση για το σχέδιο εξυγίανσης αναμένει η διοίκηση της Pasal

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης που έχει υποβάλει, σε συνεργασία με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες, θα εξαρτηθεί η μελλοντική πορεία της εταιρείας ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης ακινήτων Pasal Development του ομίλου Θεοδωρίδη. Το σχετικό σχέδιο συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήδη από τον περασμένο Μάιο, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναφέρει ότι η απόφαση αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζομένους, ενώ με τη συμφωνία εξυγίανσης η μητρική εταιρεία εξασφαλίζει τον μηδενισμό του τραπεζικού δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με σχέδιο ρυθμίζονται οριστικά τραπεζικά δάνεια της Pasal συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, τόσο με τη διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων όσο και με τη μεταβίβαση ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων. Το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη του 60,5% των πιστωτών.

Πάντως, η εταιρεία παραμένει σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι συνεχίζει να εγγράφει ζημίες (έστω και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), ενώ ο καθαρός δανεισμός της στο τέλος του 2018 ανερχόταν σε 133 εκατ. ευρώ, από 130,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Pasal Development, κατά τη χρήση του 2018, οι ζημίες περιορίστηκαν σε 6,52 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,47 εκατ. ευρώ το 2017. Η αξία των ακινήτων διαμορφώθηκε σε 77,5 εκατ. ευρώ, έναντι 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ενισχύθηκαν ελαφρώς και ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,17 εκατ. ευρώ το 2017. Από αυτά, δύο εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα από μισθώματα και 1,2 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα από παροχής υπηρεσιών (π.χ. έσοδα στάθμευσης του Athens Heart, αμοιβές υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων).

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης λάβει το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο, η διοίκηση της εταιρείας θα μπορέσει να προωθήσει μια σειρά από ενέργειες, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του σημαντικότερου ακινήτου που θα της απομείνει, του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Για το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς διεξάγονται συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα στη Hines (τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο Ledra στη Λ. Συγγρού) και την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι ο βασικός πιστωτής της θυγατρικής της Pasal (Doreco) στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολύνει τη σχετική διαδικασία, ήδη η Εθνική έχει συναινέσει στην άρση των εγγυήσεων για το δάνειο των 55 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγηθεί στην Doreco.

Παράλληλα, η Pasal Development θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «όχημα» για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο κάποιας από τις ΑΕΕΑΠ που βρίσκονται σήμερα στον προθάλαμο της κεφαλαιαγοράς και θα ενδιαφέρονταν να χρησιμοποιήσει την οδό αυτή, έναντι της δημόσιας εγγραφής των μετοχών της. Εναλλακτικά, η διοίκηση προσδοκά και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Pasal μετά την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή