Προτάσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας απέστειλε στον Αλ. Τσίπρα ο ΣΕΒ

Προτάσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας απέστειλε στον Αλ. Τσίπρα ο ΣΕΒ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους 20 κλαδικών και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, απέστειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. Με την επιστολή υποβάλλεται στον Ελληνα πρωθυπουργό η κοινή διακήρυξη του βιομηχανικού κόσμου της Ευρώπης, με την οποία καλούνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να θέσουν τη βιομηχανία στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ε.Ε.

Οπως σημειώνεται, η κοινή διακήρυξη αποστέλλεται σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε τα θέματα βιομηχανικής πολιτικής να συζητηθούν με υψηλή προτεραιότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Μαρτίου 2019.

Ο κ. Φέσσας στην επιστολή επισημαίνει ότι «η επιδίωξη υιοθέτησης μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιομηχανία υπογραμμίζει την ανάγκη να συμφωνήσουμε και εμείς ως χώρα σε μια ανάλογη εθνική στρατηγική. Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα. Μια βιομηχανία που θα δημιουργεί και θα διατηρεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική ευημερία».

Το κείμενο της κοινής διακήρυξης φέρει συνολικά τις υπογραφές 136 πανευρωπαϊκών και 395 εθνικών οργανώσεων, εκ των οποίων 30 από την Ελλάδα.

Οι εθνικές και πανευρωπαϊκές οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να παροτρύνουν την επόμενη Επιτροπή να θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τη βιομηχανική ανάπτυξη, να ορίσουν αντιπρόεδρο αποκλειστικά για τη βιομηχανία και να στηρίξουν την επόμενη Επιτροπή στη δημιουργία μιας βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε. με ξεκάθαρους αναπτυξιακούς στόχους και διακυβέρνηση. Με αφορμή την πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, ο ΣΕΒ επαναφέρει τις προτάσεις του για μια ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του φόρουμ κλαδικών και περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων που συντονίζει ο ίδιος, θέτοντας σε δημόσιο διάλογο μέσω του special report για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, που κυκλοφόρησε χθες και είναι αφιερωμένο στη μεταποίηση, τις βασικότερες εξ αυτών και συγκεκριμένα:

1. Φορολογία: 30% συνδυαστική μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις (φόρος κερδών και ασφαλιστικές εισφορές), οριζόντια επενδυτικά κίνητρα (υπερ-αποσβέσεις ή και επιταχυνόμενες αποσβέσεις) και ενσωμάτωση καινοτομίας και σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

2. Αρση εμποδίων: Απλοποίηση αδειοδότησης αλλά και κατάργηση αδειοδοτήσεων βασικής όχλησης και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και κατάρτιση των δικαστών σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα.

3. Αγορά ενέργειας: Ταχεία αναδιάρθρωση σύμφωνα με το μοντέλο στόχου (Target model), ολοκλήρωση εγχωρίων και διεθνών διασυνδέσεων καθώς και ανταγωνιστικό κόστος με μείωση επιβαρύνσεων στη βιομηχανία.

4. Χρηματοδότηση: Πλήρως λειτουργικό και συνεκτικό, προ-πτωχευτικό και πτωχευτικό πλαίσιο, για την υπέρβαση της αρνητικής κληρονομιάς της κρίσης.

5. Δεξιότητες: Up-skilling και re-skilling προσωπικού με δεξιότητες που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή