Τριβές μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας για την άμυνα

Τριβές μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας για την άμυνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώνονται οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας, με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στα επίπεδα που θα επιθυμούσε η Ουάσιγκτον.

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο προδιαγράφει και τις γενικές τάσεις για την περίοδο μέχρι το 2023 και εγκρίθηκε χθες από τη γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται η διάθεση του 1,37% του ΑΕΠ για την εθνική άμυνα. Το ποσοστό αυτό είναι κατά τι αυξημένο έναντι του περυσινού (1,25%) και του φετινού (1,30%), υπολείπεται όμως αισθητά του 2%, δηλαδή του στόχου που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για όλες τις χώρες-μέλη, με χρονικό ορίζοντα το 2024. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό προβλέπεται να μειωθεί στο 1,25% το 2023, σύμφωνα με το προσχέδιο που συζητούσε η γερμανική κυβέρνηση.

Τη δυσφορία του γι’ αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ. «Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τις ήδη απαράδεκτα χαμηλές δεσμεύσεις της για τη στρατιωτική της ετοιμότητα στέλνει ανησυχητικό μήνυμα στους 28 ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Προσωπική επιλογή και του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκρενέλ θορύβησε για πρώτη φορά το Βερολίνο όταν κάλεσε, σε ωμό ύφος, τις γερμανικές επιχειρήσεις «να τα μαζέψουν και να φύγουν από το Ιράν». Ακόμη περισσότερο απερίφραστος ήταν στην υπόθεση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς ζήτησε επιτακτικά τη ματαίωση του έργου και απείλησε ευθέως όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό με κυρώσεις. Το κακό τρίτωσε προ ημερών, όταν ο Γκρενέλ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei από τον διαγωνισμό για τις υποδομές τού υπό δημιουργία δικτύου νέας γενεάς 5G. Σε όλες τις περιπτώσεις, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε τις αμερικανικές πιέσεις και επέμεινε στις στρατηγικές επιλογές της.

Η τελευταία παρέμβαση του Γκρενέλ για τις αμυντικές δαπάνες ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι, στα μάτια της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Γκρενέλ να δείξει αυτοσυγκράτηση, αντί «να αισθάνεται υποχρεωμένος να κάνει ένα σχόλιο κάθε εβδομάδα», όπως είπε. Για «αδέξιες προκλήσεις» κατηγόρησε τον Αμερικανό πρεσβευτή ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστερν Σνάιντερ, χαρακτηρίζοντάς τον «απόλυτη διπλωματική αποτυχία». Αιχμηρότερος όλων, ο αντιπρόεδρος των Ελευθέρων Δημοκρατών Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να κηρύξει τον Γκρενέλ ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Γερμανία (persona non grata). «Οποιοσδήποτε Αμερικανός διπλωμάτης συμπεριφέρεται ωσάν να ήταν υψηλός αρμοστής σε κατεχόμενη χώρα οφείλει να μάθει ότι η ανοχή μας έχει τα όριά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός, εκπρόσωπος ενός κόμματος που υποστηρίζει σταθερά το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή