Ολλανδία: Κερδισμένο το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία»

Ολλανδία: Κερδισμένο το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χάνει τον έλεγχο της Γερουσίας, με βάση τα exit polls των χθεσινών περιφερειακών εκλογών. Την πρώτη θέση σε κάποιες επαρχίες φαίνεται να καταλαμβάνει το ανύπαρκτο πριν από τέσσερα χρόνια «Φόρουμ για τη Δημοκρατία», ένα κόμμα που ζητεί λιγότερη μετανάστευση, περισσότερα χρήματα για την αστυνομία, την παιδεία και την υγεία, καθώς και καθιέρωση δεσμευτικών δημοψηφισμάτων.

Οι εκλογές διεξήχθησαν υπό το κράτος του σοκ από την τριπλή δολοφονία της Δευτέρας σε τραμ της Ουτρέχτης, για την οποία οι Αρχές θεωρούν πιθανότερο το τρομοκρατικό κίνητρο. Ενώ τα περισσότερα κόμματα σταμάτησαν την προεκλογική εκστρατεία ώστε να μην κατηγορηθούν για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, ο επικεφαλής του «Φόρουμ» Τιερί Μποντέ ανήγγειλε στους υποστηρικτές του ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν το πόρισμα των Αρχών. «Ηδη ξέρουμε, είναι μισό έγκλημα τιμής και μισό τρομοκρατία», απεφάνθη.

Ετερος κερδισμένος της χθεσινής αναμέτρησης ήταν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, το κόμμα των Πρασίνων. Πριν καν καθοριστεί το μέγεθος της ήττας του κυβερνητικού συνασπισμού, κυκλοφορούσαν σενάρια περί στήριξης των Πρασίνων προς την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ρούτε, ώστε να μην καταρρεύσει.

Ο Ρούτε έχει ήδη δώσει δείγματα συνεργασίας με τους Πράσινους, εγκρίνοντας νομοθεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι 100% σίγουρο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υποστεί μεγάλες απώλειες», δήλωσε ο επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων Μορίς ντε Χοντ. «Είναι αμφίβολο αν θα είναι αρκετό ακόμη ένα κόμμα για να στηριχθεί». Εν τω μεταξύ, χθες στην Ουτρέχτη συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος για το έγκλημα της Δευτέρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή