Αποκατάσταση καμένου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

Αποκατάσταση καμένου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη φωτιά που κατέστρεψε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο και προκάλεσε έντονη επιβάρυνση στην περιοχή, ξεκίνησε τελικά χθες η αποκομιδή των καμένων υλικών από τον χώρο του. Συνολικά θα απομακρυνθούν από την Περιφέρεια 50.000 τόνοι καμένων σκουπιδιών, εκ των οποίων 5%-15% είναι επικίνδυνα απόβλητα και θα σταλούν σε ειδική μονάδα διαχείρισης. Το κόστος έχει καταλογιστεί στην εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ, η οποία έχει εν τω μεταξύ δηλώσει πτώχευση.

Το ΚΔΑΥ, ιδιοκτησίας της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε., στον Ασπρόπυργο κάηκε τον Ιούνιο του 2015. Οπως αποκαλύφθηκε, στους χώρους του υπήρχαν χιλιάδες τόνοι κοινών σκουπιδιών, επιβεβαιώνοντας καταγγελίες ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε ως «πλυντήριο» όπου τα απορρίμματα «βαφτίζονταν» υπόλοιπο ανακύκλωσης. Η φωτιά έκαιγε για τρεις μήνες, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής και δημιουργώντας ένα άγνωστό χημικό μείγμα καμένων ουσιών επί του εδάφους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποίησε την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΕΑΠΕΖ), η οποία εκτίμησε το κόστος αποκατάστασης και κάλεσε τον ιδιοκτήτη του χώρου να υποβάλει σχέδιο. Η εταιρεία επικαλέστηκε αδυναμία και στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση. Ετσι το Δημόσιο ανέλαβε το δύσκολο έργο, αναθέτοντας την άνοιξη του 2016 στην Περιφέρεια Αττικής όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Γιάννης Βασιλείου, η Περιφέρεια προκήρυξε τον Νοέμβριο του 2016 διαγωνισμό για τη χημική σύσταση των καμένων αποβλήτων, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισής τους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017: «Το 85% είναι απλά αποκαΐδια, που θα καταλήξουν στη χωματερή, το 10% θα εξεταστεί αν είναι επικίνδυνα, ενώ το 5% είναι επικίνδυνα απόβλητα και θα οδηγηθούν σε ειδική διαχείριση», εξηγεί ο κ. Βασιλείου.

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2018 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου και η σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες μέρες. «Μας καθυστέρησε τραγικά η αλλαγή της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Ετσι φτάσαμε, από το 2016 που το αναλάβαμε, τα έργα αποκατάστασης να ξεκινούν την άνοιξη του 2019 για να δώσουμε λύση σε ένα πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα», λέει ο κ. Βασιλείου. Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, αρχής γενομένης με τη διενέργεια δειγματοληψιών.

Να σημειωθεί ότι το ΚΔΑΥ είχε πλήθος προστίμων την περίοδο που λειτουργούσε, ενώ κανείς δεν γνώριζε τι έμπαινε και τι έβγαινε, αφού δεν τηρούνταν αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή