Κρίσιμα ερωτήματα για την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ

Κρίσιμα ερωτήματα για την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία, είναι θέμα ημερών σχολιάζει το “Politico.”

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην σχετική ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της έρευνας, με το σημείο του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται στο αν διαπιστώθηκε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι επίσης, αν διαπιστώθηκε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή συνεργάτες του

Στην διαδικασία για την γνωστοποίηση των ευρημάτων της έρευνας Μάλερ, διατυπώνονται μία σειρά από ερωτήματα:

Πότε θα γνωρίζουμε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί;

Για πολύ καιρό δεν υπήρξε απάντηση στο ερώτημα αυτό. Και δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι η αναφορά του Μάλερ πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, γίνονται όλο και πιο ισχυρές καθημερινά.

Την προηγούμενη εβδομάδα το γραφείο του Μάλερ επιβεβαίωσε την αποχώρηση δύο σημαντικών μελών της ομάδας έρευνας, ενώ το FBI προχώρησε στην ανάθεση νέων καθηκόντων για έναν πράκτορα που συντόνιζε τις ενέργειες, μεταξύ της ομάδας ερευνών και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ποιος θα κάνει την ανακοίνωση;

Ο Μπαρ που αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κι ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί τον άμεσο προϊστάμενο του Μάλερ, παρά το γεγονός ότι από την έναρξή της, την εποπτεία της έρευνας είχε ο αναπληρωτής του, Ροντ Ρόζενσταϊν.

Τι θα ανακοινώσει ακριβώς ο Μπαρ;

Όπως αναμένεται ο Μπαρ θα ανακοινώσει την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ο ίδιος δεν εκτιμάται ότι θα μιλήσει με λεπτομέρειες για την αναφορά του ειδικού ανακριτή και τα ευρήματά της. Είναι πιθανό να ανακοινώσει ότι το υπουργείο εργάζεται για την συγγραφή μιας σύνοψης, αναφορικά με την έρευνα και τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν. Είναι επίσης, ενδεχόμενο να αναφερθεί σε μία ημερομηνία πιθανής δημοσιοποίησης της σύνοψης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης που εφαρμόζεται από την περίοδο του Μπιλ Κλίντον, ο Μάλερ έχει υποχρέωση να υποβάλει μία εμπιστευτική αναφορά στον Μπαρ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων. Επίσης, ο Μάλερ οφείλει να εξηγήσει γιατί δεν άσκησε διώξεις κατά άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην συνέχεια, ο Μπαρ θα κληθεί να αποφασίσει το είδος, αλλά και την ποσότητα των πληροφοριών που θα γίνουν προσβάσιμες στο Κογκρέσο και στην αμερικανική κοινή γνώμη, από το γενικότερο πλαίσιο της αναφοράς του Μάλερ.

Ο ίδιος, στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε την δημοσιοποίηση μόνο μιας περίληψης, από την αναφορά του ειδικού ανακριτή.

Θα υπάρξει ανακοίνωση ότι η αμερικανική κοινή γνώμη έχει πρόσβαση στα ευρήματα της έρευνας;

Αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί, σε άμεση συνάρτηση με την απόφαση που θα λάβει ο Μπαρ για την έκταση της περίληψης της αναφοράς που θα δημοσιοποιηθεί.

Πότε θα γίνει η δημοσιοποίηση της αναφοράς;

Αυτό εξαρτάται άμεσα από τον Μπαρ.

Αναμένεται ότι ο ίδιος θα ζητήσει χρονική προθεσμία μερικών εβδομάδων προκειμένου να επεξεργαστεί τα στοιχεία της αναφοράς.

Στην διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Μπαρ θα αφαιρέσει απόρρητες πληροφορίες, όπως επίσης και πληροφορίες που έχουν κατατεθεί από τους ενόρκους και θεωρούνται απόρρητες. Ο ίδιος θα επεξεργαστεί επίσης, το κείμενο περίληψης, το οποίο κατά την άποψή του θα είναι κατάλληλο για την διάθεσή του στην κοινή γνώμη.

Το ίδιο κείμενο σύνοψης της αναφοράς θα αποσταλεί στο Κογκρέσο και θα είναι προσβάσιμο κι από την αμερικανική κοινή γνώμη.

Τι θα λέει η αναφορά όταν τελικά δημοσιοποιηθεί;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, γνωρίζει μόνο ο Μάλερ, η ομάδα του, αλλά και ίσως μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Λευκός Οίκος θα έχει πρόσβαση στην αναφορά;

Είναι πιθανό ο Λευκός Οίκος να έχει μία ευκαιρία πρόσβασης στην περίληψη της αναφοράς που τελικά ο Μπαρ θα αποφασίσει να στείλει στο Κογκρέσο. Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου έχουν ήδη εκφράσει ένα τέτοιο αίτημα και μάλιστα σε βαθμό προτεραιότητας, ώστε να έχουν λάβει γνώση για το δημοσιοποιήσιμο περιεχόμενο της αναφοράς, πριν ενημερωθούν τα μέλη του Κογκρέσου.

Θα υπάρξουν άλλες απαγγελίες κατηγοριών;

Αυτό αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, καθώς πολλοί άνθρωποι που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση της Ρωσίας, ανησυχούν για τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και τυχόν δικαστικές προεκτάσεις.

Ένα ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος, εντοπίζεται στο ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά μελών της οικογένειας Τραμπ, όπως ο γιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ που έλαβε μέρος στην συνάντηση με μία Ρωσίδα δικηγόρο, στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016. Ο ίδιος είχε προσδοκίες ότι στην συνάντηση αυτή, οι Ρώσοι θα παρέδιδαν επιβαρυντικές πληροφορίες για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Τι θα γίνει με τις υποθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας Μάλερ, που είναι ακόμη ανοιχτές;

Οι έρευνες για τις υποθέσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα έρευνας του Μάλερ ενημερώνει σχετικά ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ώστε να εργαστούν σε υποθέσεις που συνδέθηκαν με το πλαίσιο της αρχικής έρευνας. Έτσι, η ομάδα του Μάλερ θα διευκολυνθεί στην μεταβίβαση ανοιχτών υποθέσεων προς τις ομοσπονδιακές αρχές για την περαιτέρω διερεύνησή τους.

Θα μιλήσει ο ίδιος ο Μάλερ;

Θεωρείται πιθανό ότι θα μιλήσει. Ο ίδιος δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια δήλωση από την έναρξη της έρευνας του, εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν δηλώσει ότι θα τον καλέσουν να καταθέσει δημόσια, στην περίπτωση που δεν λάβουν το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας του.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Η έρευνα έχει ως αντικείμενο διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Παράλληλα, γίνεται διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή πρακτόρων.

Ο Μάλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο ειδικός ανακριτής, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσιοποίηση της αναφοράς του, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς, πρώην εισαγγελέας δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι -η εδώ και καιρό αναμενόμενη αναφορά του γραφείου του Μάλερ- θα είναι η “πραγματική βόμβα” που αρκετοί από τους επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιμένουν, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ABC News.

Ωστόσο, κατά την άποψη του ίδιου γερουσιαστή είναι αμφίβολο ότι η αναφορά του Μάλερ θα συμπεριλάβει “πληροφορίες που θα απαλλάσσουν πολλούς ανθρώπους, όπως θα προτιμούσαν κι ελπίζουν οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ.”

Πηγές: Politico, ABC News,CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή