Πού «σκοντάφτει» ο νέος Ποινικός Κώδικας

Πού «σκοντάφτει» ο νέος Ποινικός Κώδικας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγραφές αδικημάτων και έλλειψη υποδομών εντοπίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ως τα σημαντικότερα προβλήματα για την εφαρμογή της ευρύτατης ποινικής μεταρρύθμισης την οποία επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ακόμα και θετικές διατάξεις των νέων κωδίκων μπορεί να μείνουν κενό γράμμα λόγω έλλειψης υποδομών και της απαραίτητης στελέχωσης των εισαγγελιών της χώρας.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τους νέους κώδικες, η πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα για την επιβολή ως κύριας ποινής της κοινωφελούς εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, αν και σωστό μέτρο, διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Επισήμανε επιπλέον πως, από τα σημερινά δεδομένα στην Εισαγγελία της Αθήνας, για χίλια άτομα που εκτίουν την ποινή τους με παροχή κοινωφελούς εργασίας υπάρχουν μόνο εννέα επιμελητές κοινωνικής αρωγής, οι οποίοι επιβλέπουν το αν πράγματι εκτίουν την ποινή τους τα εν λόγω άτομα ή πίνουν καφέ στο καφενείο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων διατύπωσε επίσης ενστάσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες σειρά αδικημάτων θα τιμωρούνται στο εξής ως πλημμελήματα και όχι ως κακουργήματα. Η μεταβολή αυτή, κατά τον κ. Μιχαηλίδη, θα επιφέρει μαζικές παραγραφές αδικημάτων για κατηγορίες όπως φοροδιαφυγή, μη καταβολή του ΦΠΑ, λαθρεμπορία, αρχαιοκαπηλία και πολλά άλλα, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις για τόσο σοβαρά αδικήματα θα παραγραφούν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενίσχυση αισθήματος ατιμωρησίας στους πολίτες. Μάλιστα ανέφερε ότι πολλές υποθέσεις με κατηγορίες κακουργημάτων για πριν από το 2011 θα παραγραφούν με την εφαρμογή των νέων κωδίκων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μιχαηλίδης εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση και εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστούν οι απόψεις των εισαγγελέων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, που σηκώνει και το βάρος της μεταρρύθμισης, ενώ διαφωνία εξέφρασε και για την κατάργηση των Μονομελών Εφετείων, που έχουν συμβάλλει, όπως είπε, στην ταχεία εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή