Αύξηση εσόδων και κερδών για την ElvalHalcor το 2018

Αύξηση εσόδων και κερδών για την ElvalHalcor το 2018

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του πρώην ομίλου Viohalco για το 2018. Tόσο ο όμιλος ElvalHalcor, όσο και ο όμιλος Cenergy Holdings σημειώνoυν αύξηση εσόδων και κερδών σε σχέση με το 2017, τροφοδοτούμενη κυρίως από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ενδεικτικό της πορείας είναι ότι η διοίκηση της ElvalHalcor αναμένεται φέτος να διανείμει μέρισμα. Το ύψος του μερίσματος δεν διευκρινίζεται, αλλά στο οικονομικό ημερολόγιο που γνωστοποίησε χθες η διοίκηση της επιχείρησης, γίνεται λόγος για ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος (28 Μαΐου) και ημερομηνία πληρωμής (4 Ιουνίου). Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, τόσο ο όμιλος ElvalHalcor όσο και ο όμιλος Cenergy σημειώνουν σημαντική αύξηση μεγεθών. Η ΕlvalHalcor, σε συγκρίσιμη ετήσια βάση, παρουσίασε αύξηση των ενοποιημένων εσόδων κατά 13,7% στα 2,12 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου πέρυσι ήταν αυξημένα κατά 2,9% φτάνοντας στα 165 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των επιδράσεων των τιμών των μετάλλων, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 9,8%.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, ο όμιλος ElvalHalcor παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 75,8 εκατ. ευρώ (+18,7% σε σχέση με το 2017), ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 64,3 εκατ. ευρώ (+4,8%). Στα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα οι μεταβολές είναι αρκετά διαφοροποιημένες από τις προαναφερόμενες, καθώς το 2017 συντελέστηκε η συγχώνευση των εταιρειών Elval και Halcor με ισολογισμό μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου 2017.

Η διοίκηση του ομίλου ElvalHalcor αναφέρει ότι η ανάπτυξη που σημειώθηκε πέρυσι ξεπέρασε τον μέσο όρο της αγοράς, και απέδωσε τη θετική πορεία, τόσο στην ανάπτυξη του κλάδου χαλκού (αύξηση πωλήσεων σε όγκο 8,8%) όσο και του κλάδου αλουμινίου (+7,0%). Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, ο κλάδος χαλκού προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς οι γραμμές παραγωγής δεν έχουν φτάσει στα όριά τους. Εχουν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα και έτσι προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης της παραγωγής.

Αντιθέτως, οι γραμμές παραγωγής προϊόντων αλουμινίου έχουν πιάσει οροφή στην παραγωγική τους ικανότητα και ο όμιλος αναμένει να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα έλασης αλουμινίου στα Οινόφυτα, που αναπτύσσεται τώρα με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής κατά 20%, αλλά αυτό θα συμβεί μετά το α΄ τρίμηνο του 2020.

Ακόμη, σύμφωνα τη διοίκηση της ΕlvalHalcor, οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των πωλήσεων, παρά την επιβολή δασμών στα προϊόντα που παράγουν οι βιομηχανικές μονάδες της. Προσθέτει ακόμη ότι δεν την ανησυχούν οι κινήσεις του Brexit, όπως επίσης και η μείωση της τουρκικής λίρας, παρόλο που αυτή η εξέλιξη καθιστά περισσότερο ανταγωνιστικούς τους γείτονες ανταγωνιστές της. «Σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, «οι πωλήσεις της ΕlvalHalcor γίνονται σε εταιρείες με μακροχρόνιους εμπορικούς δεσμούς και παρουσία στην τοπική αγορά και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους σχετιζόμενους με το μακροοικονομικό περιβάλλον».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η ElvalHalcor αποφάσισε την έναρξη του εργοστασίου της πρώην ΜΒΗ στο Πωγώνι Ιωαννίνων για την παραγωγή όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων.

Η Cenergy Holdings

Από την άλλη πλευρά, η Cenergy Holdings είχε ακόμη πιο θεματικά αποτελέσματα. H εταιρεία πέτυχε αύξηση εσόδων 27% φτάνοντας τα 937 εκατ. ευρώ και αύξηση λειτουργικών κερδών EBITDA επίσης 27%, στα 56 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), εξαιρουμένων των επιδράσεων των τιμών μετάλλων, ήταν κατά 9% αυξημένη σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 62 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 6,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 4,8 εκατ. ευρώ το 2017. Η βελτίωση στην κερδοφορία αποδίδεται τόσο στην αναβαλλόμενη φορολογία, αλλά και στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους της επιχείρησης. Η εταιρεία πέρυσι αναχρηματοδότησε δάνεια ύψους 119 εκατ. ευρώ, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος.

Αναφορικά με την πορεία των εσόδων, σημαντική ώθηση δόθηκε πέρυσι κυρίως από τα προϊόντα σωληνουργίας (+41%). Στελέχη της εταιρείας αποδίδουν την αύξηση αυτή στις πωλήσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα δημιουργούν τα δίκτυα μεταφοράς σχιστολιθικού πετρελαίου. Πέρυσι, οι πωλήσεις σωληνών στις ΗΠΑ από τον όμιλο Cenergy τριπλασιάστηκαν, ενώ αναμένεται και φέτος να αυξηθούν. Ο πρώην όμιλος της Βιοχάλκο πλέον εκτιμάται ότι πραγματοποιεί έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Μόνον οι πωλήσεις προϊόντων αλουμινίου πέρυσι ανήλθαν σε 126 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου των πωλήσεων της ElvalHalcor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή