Δημογραφική «βόμβα» στην Πορτογαλία

Δημογραφική «βόμβα» στην Πορτογαλία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία θα βιώσει τα επόμενα χρόνια μεγάλη δημογραφική κρίση, με τον πληθυσμό των παραγωγικών ηλικιών να μειώνεται κατά το ένα τρίτο έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να αντιστραφούν οι σημερινές τάσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο Παρίσι. Ενδεικτικά, η αντίστοιχη μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στις άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ προβλέπεται να περιοριστεί κατά μέσο όρο, στην ίδια χρονική περίοδο, στο όριο του 5%. Η Λετονία είναι η μόνη χώρα-μέλος όπου η μείωση προβλέπεται να είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη από εκείνη της Πορτογαλίας.

Ηδη, σήμερα, το 21% των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Πορτογαλίας είναι άνω των 65 χρόνων. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την απώλεια 700.000 θέσεων εργασίας λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2013, προβλέπεται να θέσει σε δεινή δοκιμασία τις συντάξεις και το σύστημα υγείας. Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει κίνητρα για παραμονή στην αγορά εργασίας επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαρθρωτικά μέτρα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σε πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης του ΟΟΣΑ, η αξιοπρεπής επιβίωση στην τρίτη ηλικία εμφανίζεται στην πρώτη θέση των ανησυχιών των πολιτών. Περίπου το 40% των ερωτηθέντων, κατά μέσο όρο, εμφανίζεται διατεθειμένο να πληρώσει πρόσθετους φόρους της τάξης του 2% στο φορολογητέο εισόδημα, έτσι ώστε να σωθούν οι συντάξεις και το σύστημα υγείας. Στην πρώτη γραμμή έρχονται οι Ιρλανδοί, που απαντούν θετικά σε ποσοστό 51%, ακολουθούμενοι από τους Πορτογάλους με 49% και τους Ελληνες με 48%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή