Ανοίγει στη Νορβηγία το Under, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο

Ανοίγει στη Νορβηγία το Under, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο του κόσμου, με μορφή που παραπέμπει σε βυθισμένο περισκόπιο, εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα σε μια βραχώδη και απόκρημνη περιοχή της Νορβηγίας. Περισσότεροι από 7.000 πελάτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη, αφού οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2018.

Ενα δείπνο στο εστιατόριο Under, που στα αγγλικά σημαίνει «κάτω» και στα νορβηγικά «θαύμα», θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και τον αρχιτέκτονα. Το Under θυμίζει σωλήνα που οδηγεί τους επισκέπτες κάτω από τη θάλασσα, σε έναν χώρο για ποτό και στην εντυπωσιακή κεντρική αίθουσα του εστιατορίου.

Σε αυτή, οι περίπου 40 πελάτες που μπορεί να φιλοξενήσει, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την υποθαλάσσια θέα μέσω ενός γιγάντιου παραθύρου.

Τα φώτα εντός και εκτός του εστιατορίου όπως και ο ψηλοτάβανος χώρος είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα, ώστε να μην αισθάνεται κανείς κλειστοφοβία. «Δεν είναι ενυδρείο, είναι η άγρια ζωή της Βόρειας Θάλασσας. Αυτό το καθιστά πολύ πιο ενδιαφέρον. Σε βάζει άμεσα μέσα στην άγρια φύση», δήλωσε στο περιοδικό Dezeen o Ρούνε Γκράσνταλ, επικεφαλής αρχιτέκτονας της κατασκευής. Οσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο εστιατόριο για να δειπνήσουν, συστήνεται να καθίσουν τουλάχιστον 3,5 – 4 ώρες προκειμένου να απολαύσουν πλήρως την εμπειρία.

Ως προς την ασφάλεια του υποθαλάσσιου εστιατορίου, η αρχιτεκτονική εταιρεία έχει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση όσον αφορά την αντοχή του κτίσματος, ώστε επέλεξε την περιοχή του χωριού Μπάλι, η οποία είναι εκτεθειμένη σε ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του συστήνουν πως η εμπειρία στο εστιατόριο θα είναι ακόμη καλύτερη όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη. Το Under είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορροφά την πρόσκρουση με τα κύματα. «Θα είναι φανταστικό να δει κανείς την επιφάνεια της θάλασσας αναστατωμένη από τα μεγάλα κύματα και τη βροχή, δημιουργώντας ένα πολύ δραματικό τοπίο», δήλωσε στο Forbes ο Γκράσνταλ.

Το πλήρες μενού με 18 πιάτα, που φυσικά φτιάχνεται από τοπικά προϊόντα και θαλασσινά, μπορεί να ξεπεράσει τα 430 δολάρια. «Ο στόχος είναι το 50% των πελατών να περάσουν επίσης μια βραδιά στο ξενοδοχείο. Αναμένουμε ότι περίπου 12.000 άτομα θα δειπνούν στο εστιατόριο ετησίως», δήλωσε στο Reuters ο Γκάουτε Ούμποσταντ, ένας από τους ιδιοκτήτες του Under και του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εστιατόριο πρόκειται να αποτελέσει παράλληλα κέντρο ερευνών για θαλάσσιους βιολόγους.

Η Snoehetta, η αρχιτεκτονική ομάδα που ανέλαβε την κατασκευή του Under, έχει επίσης σχεδιάσει την Οπερα του Οσλο, το Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ακόμη και τα νέα χαρτονομίσματα της Νορβηγίας που κυκλοφόρησαν το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή