Ψηφοθηρία μέσω αντι-αριστείας

Ψηφοθηρία μέσω αντι-αριστείας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαρακτηρίζουμε «τμήματα χαμηλής ζήτησης», κυρίως κρίνοντας από τη βάση εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν τα προτιμούν ούτε καν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έχουν ξεπεράσει το βαθμολογικό όριο του μετρίου στις Πανελλαδικές: πέριξ του 12-13-14! Αυτό τα καταδικάζει στη βαθμολογική ζώνη «κοντά στο 10» και χαμηλότερα.

Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός «τμήματα χαμηλής ζήτησης» αποτελεί ευφημισμό, καθώς τα τμήματα αυτά έχουν ακαδημαϊκό έλλειμμα αφού δέχονται εισακτέους που έχουν αποτύχει παταγωδώς στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και απλώς αρκούνται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό 4, 5, 6…

Η χαμηλή «ελκυστικότητα» των εν λόγω τμημάτων αποτελεί το πρώτο κομμάτι, η πτώση του οποίου θα συμβάλει στην κατάρρευση του αφηγήματος του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου περί ελεύθερης πρόσβασης και περιορισμού της φροντιστηριακής παιδείας.

Ας δούμε τι προτείνει το σχέδιο Γαβρόγλου: Οι μαθητές της Γ' Λυκείου τον Οκτώβριο θα δηλώνουν δέκα τμήματα ΑΕΙ. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τις διαθέσιμες θέσεις, δηλαδή τα λεγόμενα «χαμηλής ζήτησης».

Κατόπιν οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ δύο επιλογών: α) να εξετασθούν σε περιφερειακό επίπεδο σε 4 μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριο και να εισαχθούν σε ένα τμήμα χαμηλής ζήτησης ή β) μετά τις περιφερειακές εξετάσεις για το απολυτήριο να εξετασθούν εκ νέου στα ίδια 4 μαθήματα αλλά σε κεντρικό επίπεδο (στις γνωστές Πανελλαδικές Εξετάσεις) για να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στον ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Αναλογιστείτε τι προτείνει το υπουργείο: ένας μαθητής, του 12, 13 έως τη Β' Λυκείου, να μη ρισκάρει (δίνοντας Πανελλαδικές) για κάτι καλύτερο, πλην ενός τμήματος το οποίο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει βάση κάτω από 10 και στο οποίο έως τώρα στόχευαν οι «αποτυχημένοι» των Πανελλαδικών. Τι έχει να κερδίσει;

Λαθεύει το υπουργείο Παιδείας εάν πιστεύει ότι είναι (επικοινωνιακά) ευπώλητα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης! Κανένας γονιός δεν θα δεχθεί για το παιδί του μια τέτοια προοπτική. Κανένας 18χρονος δεν αξίζει μια τέτοια μικροπολιτική συμπεριφορά, κύριε Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή