Το Κονκλάβιο (21/03/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ένωσε ο Τσίπρας

Συνήθως οι μεγάλες ανατροπές στις ισορροπίες ισχύος, ή μάλλον ακόμη και η προοπτική αυτών, προκαλούν αντισυσπειρώσεις. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πιστώσουμε στον Αλέξη Τσίπρα ότι με τους χειρισμούς-παρωδία στην υπόθεση συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας άθελά του προκάλεσε μια τέτοια αντισυσπείρωση: έφερε πιο κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το αναφέρω γιατί πληροφορούμαι ότι στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, που συνεδρίασε στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, φάνηκε ξεκάθαρα μια εντυπωσιακή, κατά τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, αλλαγή επί τα βελτίω στις σχέσεις του Βαρθολομαίου με τον Ιερώνυμο. Εξ ου και εικάζω ότι η συγκολλητική ουσία ήταν ο Τσίπρας και η κοινή στάση των δύο Εκκλησιών τόσο στο ζήτημα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας όσο και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 3 και του θέματος της ετεροθρησκίας.

Εκλογές σε τρεις μητροπόλεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λοιπόν, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά δεν είναι αυτή η είδηση που βγήκε. Η είδηση είναι ότι αυτή η χρονιά θα είναι και χρονιά εκλογών στις τρεις κομβικές μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου του εξωτερικού. Δηλαδή, στις αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων(!).

Εύσημα στον Πατριάρχη

Σημειώνω ακόμη ότι την περασμένη Κυριακή –της Ορθοδοξίας– την ομιλία στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι έκανε ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος. Μου λένε ότι η ομιλία εντυπωσίασε για το θεολογικό βάθος της, αλλά και για τα θερμά λόγια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Λαοδικείας χαρακτήρισε τον Βαρθολομαίο πολύ δυναμικό και οραματιστή, ενώ τόνισε ότι έδωσε την πρόσφορη και ενδεδειγμένη λύση «με αίσθηση ευθύνης και αποστολική τόλμη» στο χρονίζον εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Διόλου τυχαία ο αγγλοτραφής μητροπολίτης Λαοδικείας, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υπηρέτησε επί δέκα χρόνια ως προϊστάμενος του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Κρατήστε το.

Επιτέλους, δουλειά!

Ενα από τα δημοφιλέστερα δηλητηριώδη κουτσομπολιά που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες εδώ και μήνες είναι ότι το Brexit συνέβη για να βρει μια δουλειά ο Μισέλ Μπαρνιέ… Σας έχω, όμως, και καλύτερο με αφορμή τα όσα διαμείβονται από χθες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα μάτια του Βίκτορ Oρμπαν: Oτι όλη αυτή η φασαρία γύρω από το οργισμένο αίτημα να ανασταλεί για έξι μήνες η συμμετοχή του κόμματός του στο ΕΛΚ –για την ακρίβεια, το δικαίωμα ψήφου/παρουσίας σε όλες τις κομματικές συναντήσεις και το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για διάφορες θέσεις– έγινε για να βρει επιτέλους δουλειά και ο Χέρμαν βαν Ρομπέι. Αυτό προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής που θα παρακολουθεί αν ο Oρμπαν συμμορφώνεται με τους όρους που του θέτει το ΕΛΚ. Κάτι σαν να βάζεις τα πρόβατα να φυλάνε τον λύκο δηλαδή.

Kαι fake και τσίρκο

Μένω στην υπόθεση, καθώς η χθεσινή πρώτη κομματική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το θέμα, παρουσία του Ορμπαν, όπως σας είχα προϊδεάσει, είχε δράμα. Βέβαια, φοβάμαι ότι μέχρι να λήξει η όλη υπόθεση θα έχει γίνει τσίρκο (εξάλλου, αρμόζει περισσότερο στον βασικό πρωταγωνιστή). Μαθαίνω, ας πούμε, ότι ο Ούγγρος επιτέθηκε στη Μαρία Σπυράκη που στη χθεσινή συνεδρίαση εκπροσώπησε τη Ν.Δ. (μαζί με τον Γιάννη Σμυρλή). Ή, μάλλον, επιτέθηκε σε όλους. «Οι Ελληνες θέλουν να με διώξουν για το προσφυγικό. Οι Σουηδοί θέλουν να με διώξουν για ζητήματα αξιών. Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στην Ουγγαρία. Ολα αυτά που λέτε είναι fake news», ήταν περίπου το ξέσπασμα του Ορμπαν. Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω την ταύτιση των «επιχειρημάτων» με αυτά των κυβερνητικών συνωμοσιολόγων των fake news.

Αλλαγές και σφαγές

Σε περίπτωση που είχατε αγωνία, σας ενημερώνω ότι τις έδρες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, που σύντομα θα παραιτηθούν από τη Βουλή για να διεκδικήσουν ψήφο για την Ευρωβουλή, θα καταλάβουν ο Αργύρης Ντινόπουλος και η Ζωή Ράπτη. Αν παραιτηθεί η Κατερίνα Μάρκου, την έδρα της πρέπει να πάρει ο Νίκος Νυφούδης, μεγάλος ποταμίσιος αντίπαλός της στη Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς θυμίζω ότι το 2015 είχαν «σφαχτεί» στο Εκλογοδικείο για 33 ψήφους. Σημειώνω ότι ο Νυφούδης είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή