Αλ. Τσίπρας: Ο προσανατολισμός μας να είναι σαφής απέναντι στις πολιτικές λιτότητας

Αλ. Τσίπρας: Ο προσανατολισμός μας να είναι σαφής απέναντι στις πολιτικές λιτότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασής του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.

«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά, την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Την επομένη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, αλλά, ταυτόχρονα, εξέφρασε και την ανησυχία του για την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς και σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.

«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα μπορεί να είναι σαφής και σε ότι αφορά τις «πράσινες» πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.

«Η αντίθεση μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητα μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και εις βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή