Να το πιεις στο –σωστό– ποτήρι!

Να το πιεις στο –σωστό– ποτήρι!

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για όσα γράφω στάθηκε ένα δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία πολύ μεγάλης, μη ευρωπαϊκής, οινοπαραγωγού χώρας. Ο προσκεκλημένος διάσημος σεφ της χώρας παρουσίασε ένα μενού επτά πιάτων με τα αντίστοιχα κρασιά, αντιπροσωπευτικά της πλούσιας οινικής παραγωγής της. Όλα καλά μέχρι εδώ, αν δεν υπήρχαν τα ποτήρια· έξι ποτήρια κρασιού δευτεροκλασάτης ταβέρνας! Χοντρά, ανοιχτά, αυτά που ο Μαξιμίλιαν Ρίντελ στις παρουσιάσεις των ποτηριών της εταιρείας του ονομάζει joker και δείχνει πώς «καταστρέφουν» το κρασί. Και η κορωνίδα, το ποτήρι του γλυκού κρασιού, μια χοντρουλή δαχτυλήθρα από εκείνες όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα σερβίριζαν λικέρ μπανάνας στην επαρχία. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να θυμηθούμε μερικά βασικά. Το σωστό ποτήρι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε το κρασί μας. Κανόνας πρώτος και απαράβατος: ποτήρι λευκό και διαφανές.

Σκούρα σκαλιστά κρύσταλλα, περίτεχνες παραστάσεις και χρωματιστά λουλούδια, ασημένιες κούπες που θυμίζουν Λάνσελοτ και Κάμελοτ, καθώς και σύγχρονου ντιζάιν αδιαφανή ή διαφανή χρωματιστά ποτήρια απορρίπτονται μετ’ επαίνων. Απλά, με πόδι (ή χωρίς πόδι, όπως θέλει η σύγχρονη τάση, αν και εγώ διαφωνώ), από γυαλί, ημικρύσταλλο ή κρύσταλλο με λεπτά χείλη, τα ποτήρια κρασιού δεν ανοίγουν προς τα πάνω, αλλά κλείνουν, ώστε να εγκλωβίζουν τα αρώματα, εξασφαλίζοντας την απόλαυση. O σχεδιασμός των ποτηριών κρασιού –αλλά και αποσταγμάτων– από τις μεγάλες βιομηχανίες του χώρου (βλέπε Riedel) αποσκοπεί στο να αναδείξει την αρμονία των κρασιών, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των αισθητηρίων του γλυκού, του ξινού, του πικρού και του αλμυρού πάνω στη γλώσσα και φροντίζοντας έτσι ώστε να ερεθίζονται τα σωστά αισθητήρια ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε κρασιού. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια απλή δοκιμή με ένα ειδικό ποτήρι κρασιού και ένα από τα συνηθισμένα. Το ίδιο κρασί θα σας φανεί εντελώς διαφορετικό και θα αναλογιστείτε τι αρώματα και απολαύσεις έχουμε χάσει πίνοντας σε λάθος ποτήρια.

Oι leader brands του χώρου είναι οι Riedel, Schott Zwiesel, Spiegelau, Eisch, Stolzle, Zalto, με πολλές σειρές ποτηριών για κάθε ποικιλία κρασιού και αποστάγματος, και σε διαφορετικές τιμές, έτσι που να μην είναι απαγορευτική η αγορά τους. 

Όπως λοιπόν δεν πίνουμε ένα grand cru από το μπουκάλι ή την παλαιωμένη Σαντορίνη μας στο φλιτζανάκι του καφέ, φροντίζουμε σιγά σιγά να αποκτήσουμε μερικά σωστά ποτήρια κρασιού, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε όπως πρέπει το κρασί μας. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή