Ντ. Τραμπ: Αναγνωρίζουμε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ντ. Τραμπ: Αναγνωρίζουμε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Τραμπ, μέσω tweet του, αναφέρει ότι «μετά από 52 χρόνια είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως τον έλεγχο του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν», μία περιοχή την οποία χαρακτηρίζει, «κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ και την σταθεροποίηση της περιοχής.»

Η ανακοίνωση αποτελεί μία σημαντική νίκη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε αυξήσει την πίεση προς τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψιπέδα του Γκολάν. Η κίνηση του Τραμπ έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών και προσάρτησε επίσημα την περιοχή το 1981, χωρίς βέβαια την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί τα Υψίπεδα ως κατεχόμενη περιοχή και τον εποικισμό του Ισραήλ ως παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η δήλωση Τραμπ έρχεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει το Ιραν ότι προσπαθεί να οργανώσει ένα τρομοκρατικό δίκτυο στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ, δηλώνοντας μέσω Twitter, ότι «σε μία στιγμή που το Ιράν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Συρία σαν πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Σε ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ!».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε μάλιστα, σε ανακοίνωση του, ότι ο Τραμπ «έγραψε ιστορία» με την απόφαση του. Η αναγνώριση της αμφισβητούμενης περιοχής θα σημάνει μία σημαντική αλλαγή πλεύσης για την αμερικανική πολιτική και θα βοηθήσει τον Νετανιάχου στην προεκλογική του καμπάνια, σημειώνει το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή