Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την απομόνωση της Ρωσίας

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την απομόνωση της Ρωσίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της βορειατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι βασικός λόγος που οδήγησε το ΝΑΤΟ στην αναστολή της συνεργασίας του με τη Ρωσία ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ωστόσο σημείωσε πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την απομόνωση της Μόσχας, έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών ή ένα νέο «ψυχρό» πόλεμο, δηλώνοντας, πάντως, κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας.

Μιλώντας για τις σχέσεις ΝΑΤΟ–Ρωσίας, τόνισε ότι «για πάνω από δύο δεκαετίες η Συμμαχία εργαζόταν σταθερά για την δημιουργία σχέσεων συνεργασίας, αλλά τον Μάρτιο του 2014, η συμμαχία ανέστειλε πρακτικά την συνεργασία αυτή εξαιτίας προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της νομοθεσίας».

Ακόμη, ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ «επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία, αλλά για να καταστεί αυτό εφικτό, η Μόσχα θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας». Στο συνεχιζόμενο πάγωμα των σχέσεων συνέβαλε πρόσφατα, όπως υπογράμμισε και «η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στον πορθμό του Κερτς».

Όπως ανέφερε ακόμη, το ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά σε σχέση με τη συμπεριφορά της Ρωσίας, για τις παραβιάσεις εκ μέρους της, της Συμφωνίας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), για την υποστήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Συρίας, για τις κυβερνοεπιθέσεις και την προπαγάνδα καθώς και για το ότι έκανε χρήση νευροπαραλυτικής ουσίας στην Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή