Με σημαντικές αλλαγές το νέο εξεταστικό για πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Με σημαντικές αλλαγές το νέο εξεταστικό για πρόσβαση στα πανεπιστήμια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου χρησιμοποιεί το νέο εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές του στοχεύσεις, παίζοντας με την αγωνία και τους κόπους των χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Μία εβδομάδα μετά τη παρουσίαση ενός σχεδίου εξεταστικού στην ΟΛΜΕ, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε σε διαβούλευση ένα δεκασέλιδο νομοσχέδιο, το οποίο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε στην ΟΛΜΕ. Κομβικό στοιχείο είναι ότι οι υποψήφιοι δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσες σχολές θα μπορούν να δηλώσουν για να εισαχθούν, ώστε να προκύψουν οι θέσεις ελεύθερης πρόσβασης (μόνο με το απολυτήριο και χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις).

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 27 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα https://www.minedu.gov.gr/to-ypoyrgeio/opengov. Βεβαίως, η διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Γαβρόγλου έχει πλήξει την αξιοπιστία των δηλώσεων του για διάλογο και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του.

Χαρακτηριστικά το άρθρο 13Δ λέει πως από τον υπουργό Παιδείας θα καθοριστούν όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως μεταξύ άλλων, ο χρόνος υποβολής της Α ́ Δήλωσης προτίμησης αποφοίτων της Β ́ τάξης ΓΕΛ, ο μέγιστος αριθμός προτιμήσεων που ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, ο τρόπος επεξεργασίας των προτιμήσεων από τον οποίο θα προκύψουν οι ΤΕΠ (σχολές ελεύθερης πρόσβασης) και ΤΠΠΕ (μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων), ο τρόπος γνωστοποίησης των ΤΕΠ και ΤΠΠΕ στους υποψηφίους,

Επίσης, ο υπουργός θα αποφασίσει τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων εισαγωγής με βάση τους γραπτούς βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων και το βαθμό απολυτηρίου όπου απαιτείται.

*Επισυνάπτεται το σχετικό νομοσχέδιο 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή