Με μικρή άνοδο 0,34% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με μικρή άνοδο 0,34% έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη έκλεισε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση με αρκετή νευρικότητα γύρω από τις εν αναμονή εξελίξεις σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ενώ την παράσταση «έκλεψε» το μεγάλο πακέτο της Eurobank στις τελικές δημοπρασίες. Ο τραπεζικός κλάδος πάντως συγκέντρωσε και πάλι το ενδιαφέρον των αγοραστών, αφήνοντας πίσω τους πωλητές της Τετάρτης, με τα αποτελέσματα του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο να δίνουν ώθηση στην αγορά καθώς πολλά μακροπρόθεσμα funds που συμμετείχαν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον κλάδο, δημιουργώντας προσδοκίες για νέες αγοραστικές κινήσεις προσεχώς. Σημαντική ήταν η συμβολή στη διατήρηση της ανοδικής εικόνας του Χ.Α. πολλών blue chips, τα οποία επίσης προσείλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Aegean, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 717,90 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +1,03%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,05 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω πακέτων διακινήθηκαν 31,5 εκατ. τεμάχια, με τα 31 εκατ. να αφορούν τη Eurobank. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από εκπνοή των τελικών δημοπρασιών, στις 17.18, πέρασε ένα μεγάλο πακέτο στη μετοχή της τράπεζας στην τιμή του 0,668 ευρώ, ύψους 31 εκατ. μετοχών, αξίας 20,69 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1,418% της κεφαλαιοποίησής της.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,14%, στις 1.866,58 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του +0,31% στις 1.132,52 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 571,29 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα στο Χ.Α. βοήθησε η νέα βελτίωση που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,724% και η απόδοση του 5ετούς να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,567%, με πτώση της τάξης του 2% από τα επίπεδα της Τετάρτης.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. –αν εξαιρεθεί η συναλλαγή στη Eurobank– επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι χαρακτηριστικό της στάσης αναμονής που τηρούν οι επενδυτές περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η λύση σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τους τζίρους στις αγοράς αλλά και τις διαθέσεις των long επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή