Πριν από το Πάσχα ξεκινά η καταβολή επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους

Πριν από το Πάσχα ξεκινά η καταβολή επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 ή 23 Απριλίου θα καταβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εντός Μαρτίου. Η διαδικασία προχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με αρκετά προβλήματα, κυρίως με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο σύστημα ανέρχονται σε 259.322, εκ των οποίων οι 113.201 έχουν ήδη εγκριθεί, αντιστοιχούν σε επίδομα συνολικού μηνιαίου κόστους 13,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 301.933 άτομα (δικαιούχους και μέλη των οικογενειών). Σε αναμονή βρίσκονται 97.210 αιτήσεις (37,49%), άλλες 29.487 ή το 11,37% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχουν ακυρωθεί και ενδεχομένως θα επανυποβληθούν, ενώ 17.952, ήτοι 6,92% των αιτήσεων, έχουν απορριφθεί οριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης αφορά τα συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες, τη διάρκεια και το εάν έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Πολλοί ενδιαφερόμενοι καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες τους ότι δεν επεκτείνουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ώστε να έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών από την υποβολή της αίτησης, ώστε να ισχύει όταν θα γίνει έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν δέχονται να καταβάλουν το πρόστιμο για την κατάθεση του ηλεκτρονικού ενοικιαστηρίου στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, με αναδρομική ισχύ, ώστε οι ενοικιαστές να λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Ιανουάριο. Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φθάνουν στο σημείο να ζητούν από τους ενοικιαστές να καταβάλουν οι ίδιοι το πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που λόγω της επιδότησης ζητούν αύξηση στο ενοίκιο.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, όσοι υποβάλουν αίτηση και αυτή εγκριθεί εντός του Μαρτίου θα λάβουν το επίδομα ενοικίου για τον Απρίλιο στις 22 με 23 Απριλίου, ήτοι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα λάβουν μάλιστα και αναδρομικά ποσά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αντίστοιχα, όσων οι αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί στις 20-25 Μαΐου (στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται κοντά στις 22 κάθε μήνα), όπως και τα αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Στη συνέχεια, για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή