Ο Ερντογάν ζητά να καταπολεμηθεί το μίσος απέναντι στο Ισλάμ

Ο Ερντογάν ζητά να καταπολεμηθεί το μίσος απέναντι στο Ισλάμ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να καταπολεμηθεί «το μίσος ενάντια στο ισλάμ» με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμήθηκε «ο αντισημιτισμός μετά το Ολοκαύτωμα», κατά την έναρξη της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Με τον ίδιο τρόπο που καταπολέμησε τον αντισημιτισμό μετά την καταστροφή του Ολοκαυτώματος η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με την ίδια αποφασιστικότητα το μίσος ενάντια στο ισλάμ, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο», τόνισε ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε την αντίδραση και τη αλληλεγγύη προς τους μουσουλμάνους που επέδειξε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν μετά την επίθεση της προηγούμενης Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους ηγέτες παγκοσμίως».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ιδιαίτερα την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν για την ευαισθησία τους και την αυστηρή τους στάση μετά το συμβάν», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες και τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για την ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους μετά την επίθεση.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι το μακελειό αυτό αποτελεί ένδειξη «της ανόδου της ισλαμοφοβίας» στις δυτικές χώρες, κατηγορώντας κυρίως τα μέσα ενημέρωσης «ότι υποδαυλίζουν το μίσος απέναντι στο ισλάμ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια εχθρότητα απέναντι στο ισλάμ και ένα μίσος έναντι των μουσουλμάνων (…) Αυτή η απειλή έχει γίνει πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι ηγέτες και οι απλοί πολίτες», επεσήμανε ο Ερντογάν.

«Οι νεοναζιστικές ομάδες πρέπει να θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και να αντιμετωπίζονται όπως αυτές, με τον ίδιο τρόπο όπως το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς μιλώντας στην έναρξη της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας υπογράμμισε ότι οι μουσουλμάνοι θα είναι «ασφαλείς» στη χώρα του.

«Το να διασφαλίσουμε ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες νιώθουν ασφαλείς (στη Νέα Ζηλανδία) αποτελεί προτεραιότητα», επεσήμανε.

«Η αστυνομία φροντίζει για την ασφάλεια κάθε τεμένους ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσεύχονται με ηρεμία», πρόσθεσε ο Πίτερς.

Ο Νεοζηλανδός υπουργός, που έφτασε νωρίς σήμερα στην Τουρκία για να έχει «ουσιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τον Ερντογάν, κάλεσε τους ομολόγους του μουσουλμανικού κόσμου να επισκεφθούν τη χώρα του την επόμενη Παρασκευή για να συμμετάσχουν σε «εθνικό μνημόσυνο» για τα 50 θύματα του μακελειού στο Κράισττσερτς.

«Συναντιόμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός χαιρέτισε την αντίδραση των νεοζηλανδικών αρχών στην τρομοκρατική επίθεση, εκτιμώντας επίσης ότι θα «πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους πολιτικούς στις χώρες όπου εξαπλώνεται η ισλαμοφοβία».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σε όλες τις ισλαμοφοβικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή