Η λαμπρή Μεσόγειος της Βάσως Τρίγκα

Η λαμπρή Μεσόγειος της Βάσως Τρίγκα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βάσω Τρίγκα ιερουργεί σε ένα τοπίο αυτόφωτο. Εύκρατο σαν τους αγρούς της Μεσογείου, γεμάτο ποικίλματα και στρώσεις υβριδικού χρόνου, το «τοπίο» της απλώνεται –μεταφορικά, σαν ενιαία εγκατάσταση– στην Iris Gallery της οδού Αντήνορος.

Εκεί, σε δύο επίπεδα, η Βάσω Τρίγκα παρουσιάζει έργα ζωγραφικά αλλά και πολλά κεραμικά, σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, συγκροτώντας τον δικό της κόσμο. Ο κόσμος της αντλεί από τις ιδρυτικές βάσεις του μοντερνισμού, με νύξεις στην Προβηγκία του Ματίς και σε ένα υφέρπον νεύμα του Λεζέ, αλλά εκείνη παραμένει προσηλωμένη σε μια αυτοβιογραφική ενατένιση ενός κλίματος ευωχίας. Αν και κυριαρχεί εκείνος ο ήλιος του Νότου, με συνθέσεις επάλληλων και εφαπτόμενων θεμάτων και μοτίβων (γεννώντας έτσι «ταπισερί» υψηλής πυκνότητας), η καλλιτέχνις μοιάζει πλέον πιο ελεύθερη να δείξει και μια πιο«σκοτεινή» πλευρά (και πολύ ενδιαφέρουσα), αλλά και να αποκαλύψει τη δουλειά της στα κεραμικά που έχουν δύναμη και θέρμη. Η Βάσω Τρίγκα υπερασπίζεται έναν κόσμο ρέοντα και τον αιχμαλωτίζει λίγο πριν εξατμιστεί στη μνήμη. Με αφετηρία ένα αίσθημα υψηλού γούστου, καταθέτει ένα σώμα έργου με πίστη στη ζωή, με κώδικες εσωτερικευμένους, με χειρονομίες γενναιόδωρες.

​Iris Gallery, Αντήνορος 12, έως 14 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή