Το Κονκλάβιο (22/03/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πήρε…

Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να ένιωσαν κάπως άβολα κάποιοι απ’ όσους βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το brain drain και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στο Ευρωκοινοβούλιο. Οχι πάντως όλοι, καθώς ακούω ότι η εκδήλωση είχε «καλό» κόσμο, απ’ αυτόν που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό (και στον οποίο οφείλω να σημειώσω ότι δεν άρεσε το γεγονός ότι η εκδήλωση άρχισε με 40λεπτη καθυστέρηση). Το ότι κάποιοι μπορεί να μην αισθάνθηκαν πολύ καλά το αναφέρω επειδή κάπου προς το τέλος της ομιλίας μπήκε φουριόζα η Μαρία Σπυράκη με ένα βραβείο στο χέρι, κάνοντας νόημα στον Μητσοτάκη ότι το πήρε.

«Συγχαρητήρια, Μαρία, μας κάνει υπερήφανους», είπε από το βήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψιάζομαι ότι διάφοροι θα ζήλεψαν. Το βραβείο της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. είναι αυτό του ευρωβουλευτή της χρονιάς στην κατηγορία «Βιομηχανία, Ερευνα και Καινοτομία». Σημειώνω ότι η Σπυράκη ήταν η μόνη Ελληνίδα υποψήφια μεταξύ των 45 ευρωβουλευτών (από το σύνολο των 751) που έφθασαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. Καθώς και ότι «κέρδισε», μεταξύ άλλων, έναν Γερμανό: τον Χριστιανοδημοκράτη Κρίστιαν Ελχερ, που έχει οριστεί εισηγητής του προγράμματος Horizon. Πάντα τέτοια.

Τον «έδωσε»

Επιστρέφω στην εκδήλωση των αποδήμων για τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, για να σας ενημερώσω για άλλο δημόσιο shoutout του Κυριάκου που προηγήθηκε. Πράκτοράς μου είχε ήδη σημειώσει τη διακριτική παρουσία στον χώρο του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος καθόταν στις πίσω σειρές. Μάταια. Τον «έδωσε» στεγνά ο Μητσοτάκης, αναφέροντας κάτι του τύπου «συμφωνώ με τον Μαργαρίτη, που είπε πρόσφατα ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει στα χέρια της γενιάς Erasmus».

Tσικουδιές στο πεζοδρόμιο

Και οι θάλασσες σωπαίνουν. Το Ποτάμι ποτέ. Το αναφέρω με αφορμή την εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη το βράδυ της Τετάρτης στον «Ιανό», στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ψυλάκη «Και οι θάλασσες σωπαίνουν». Ο Σταύρος δεν ήταν ο μόνος Κρητικός που εθεάθη. Παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Γιάννης Σμαραγδής. Στο τέλος, η ομήγυρη ήπιε και μερικές τσικουδιές που είχε φέρει μαζί του ο συγγραφέας. Δεν ήταν το μόνο κέρασμα. Βγαίνοντας, οι Κρητικοί έδωσαν στον Θεοδωράκη και γλυκά. Πάντως, δεν τα δοκίμασε. Μου λένε ότι, κατεβαίνοντας στη Σταδίου για να πάρει τη μηχανή του και να φύγει, έδωσε τα γλυκά σε αστέγους. 

Ρομαντσάδα

Δεν ξέρω αν έφταιγε η πανσέληνος ή η «βοή» της άνοιξης που πλησιάζει. Δεν θεωρώ, όμως, τυχαίο ότι ο Παύλος Γερουλάνος επέλεξε να παρουσιάσει το σήμα και το στίγμα του συνδυασμού του στο «Ρομάντσο» το βράδυ της Τετάρτης που είχε υπερπανσέληνο. Πληροφορούμαι ότι το σχολίασε κιόλας, καθώς, πριν αρχίσει την παρουσίαση και προφανώς αστειευόμενος (φταίει το DNA της Κεφαλονιάς), είπε κάτι του τύπου «είδατε πού και πότε σας φέρνω». Η σύναξη οργανώθηκε στην Ομόνοια, στο κτίριο του πρώην τυπογραφείου «Ρομάντσο». Πιο ρομαντικά πεθαίνεις… Και το όνομα αυτού είναι «Γιατί Αθήνα είσαι εσύ».

Για τα έργα

Το πρόγραμμά της για τις υποδομές παρουσιάζει η Ν.Δ. την ερχόμενη Τρίτη. Για την ακρίβεια, το παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Δεν θα περίμενα Μπεν Χουρ υποσχέσεις άλλων εποχών, αλλά δεν αποκλείω νεωτερισμούς. Η συνέχεια επί της οθόνης. 

«Μα δεν βγαίνω πια…»

Σας μεταφέρω με καθυστέρηση στιγμιότυπο από την ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα, γιατί έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για στιχομυθία ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προχωρημένης ηλικίας που έλαβε χώρα παρουσία προβεβλημένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στις πρώτες σειρές, λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Σημίτη. «Τα λέτε πολύ ωραία στην τηλεόραση», είπε ο εν λόγω στον Σημίτη. Και έλαβε αυθεντική σημιτική απάντηση: «Μα δεν βγαίνω πλέον…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή