Τραπεζική «βουτιά» 6% οδήγησε το Χ.Α. σε διόρθωση

Τραπεζική «βουτιά» 6% οδήγησε το Χ.Α. σε διόρθωση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χειρότερο τρόπο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου η εμφάνιση των πωλητών γύρω στις 14.00 –και ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε ανοδικές διαθέσεις αγγίζοντας έως και το +0,71% νωρίτερα– έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται όσο περνούσε η ώρα, με αποκορύφωμα τις τελικές δημοπρασίες, που έστειλαν τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές (Alpha, Εθνική, Πειραιώς) καθώς και τον κλαδικό δείκτη στα χαμηλά ημέρας και στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για φέτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διόρθωση αυτή οφείλεται στις καθυστερήσεις με τα προαπαιτούμενα, οι οποίες και επαναφέρουν την αβεβαιότητα και τα σύννεφα στην αγορά. Αυτό πάντως που «έσωσε» κάπως τον Γενικό Δείκτη σε σχέση με το -6% των τραπεζών ήταν οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σε μη τραπεζικά blue chips όπως οι Coca-Cola, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 708,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 1.849,40 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,29% στις 1.129,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 6,22% στις 535,77 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, με την Alpha Bank να κλείνει στο -7,09%, την Εθνική στο -7,47%, την Eurobank -3,97% και την Πειραιώς στο -6,25%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,92% και ο τραπεζικός σημείωσε απώλειες 8,36%.

Η νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου επανέφερε τον σκεπτικισμό στην αγορά, βάζοντας στο επίκεντρο των πωλήσεων τον τραπεζικό κλάδο, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ως προς τους όρους ένταξης των κόκκινων δανείων βάζει σε αμφισβήτηση το ορόσημο του Euroworking Group της 25ης Μαρτίου, ανεβάζοντας τις πιθανότητες για μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Αντίστοιχα, στις αποκρατικοποιήσεις παρατηρούνται νέες ολιγοήμερες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική της είδησης και οι επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή