Αναδρομικά σε συνταξιούχους όσο αντέχει ο προϋπολογισμός

Αναδρομικά σε συνταξιούχους όσο αντέχει ο προϋπολογισμός

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά περιθώρια για μερική επιστροφή των αναδρομικών στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που αναμένουν με αγωνία τις τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης αφήνει το υπουργείο Εργασίας.

«Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε, εάν αυτό ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει ο προϋπολογισμός», ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι, «εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση, θα δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των περικοπών».

Βάσει των υπολογισμών, τo κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών –σε περίπτωση που επιστρέφονταν σε όλους– ανέρχεται σε περίπου 175 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 2,1 δισ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα, αλλά μόνον οι περικοπές του 2012, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ν. 4051 και 4093). Αν προστεθούν και τα δώρα, που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 (περικοπή που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική το 2015), τότε ο λογαριασμός εκτινάσσεται σε 4,2 δισ. τον χρόνο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων, που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως για όλους, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. «Οι μειώσεις των προηγούμενων ετών είναι μειώσεις στις οποίες δεν είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τα αναδρομικά που πρέπει να αποδοθούν σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών για περικοπές προηγούμενων χρόνων, οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. «Εχουμε αποφάσεις που δεν είναι αμετάκλητες στα δικαστήρια», είπε ο κ. Πετρόπουλος και ξεκαθάρισε ότι «καμία επιστροφή δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν υπάρχει κονδύλι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό», επισημαίνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων χηρείας, επαναλαμβάνοντας ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου του ηλικιακού ορίου στις συντάξεις χηρείας. Ο χρόνος αναστολής θα εξαρτηθεί άμεσα από το ύψος της ανεργίας, θα ισχύει δηλαδή έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή τον Απρίλιο και ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Με το ίδιο νομοσχέδιο, που θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου-σκούπα με δεκάδες ασφαλιστικά θέματα, θα προωθηθεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό, και η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

«Θα τη φέρουμε τη ρύθμιση, είναι υπό επεξεργασία το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι το 2018 και το 2019 τα έσοδα του ΕΦΚΑ είναι αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ υποστήριξε ότι η προαναγγελία για τις ρυθμίσεις χρεών δεν έχει «γκρεμίσει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Στον αντίποδα, βέβαια, ο πρώην υπουργός Εργασίας και αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, καλλιεργώντας επί 6 μήνες στους πολίτες την προσδοκία ότι θα έρθει ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η δραματική μείωση των εσόδων συντελείται στο ΚΕΑΟ, όπου καθημερινά απεντάσσονται εκατοντάδες οφειλέτες, με ρυθμισμένες οφειλές, καθώς περιμένουν τη νέα ρύθμιση, στις τακτικές μηνιαίες ασφαλιστικές καταβολές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και με το ιστορικά χαμηλό 53% των μηνιαίων ασφαλιστικών καταβολών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Να σημειωθεί ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για το 1,2 εκατ. μη μισθωτών που αφορούν εισφορές Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν έως τις 31 Μαρτίου. Για τον λόγο αυτόν η προθεσμία καταβολής τους παρατείνεται έως τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Οπως και όλες τις προηγούμενες φορές που τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν με καθυστέρηση και δόθηκε παράταση για την πληρωμή τους, δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι τη νέα ημερομηνία πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή