Υψηλοί φόροι, ενεργειακό κόστος, εισφορές «βαρίδια» για τη βιομηχανία

Υψηλοί φόροι, ενεργειακό κόστος, εισφορές «βαρίδια» για τη βιομηχανία

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρογκη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, υψηλό ενεργειακό κόστος, θεσμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις παρακωλύουν τις επενδύσεις με πράξεις και παραλείψεις, μονοπωλιακές πρακτικές που στραγγαλίζουν τη βιομηχανία και γραφειοκρατία, είναι μερικά μόνο από τα βαρίδια που κουβαλάει η εγχώρια βιομηχανία και που καθιστούν πολύ δυσκολότερο τον αγώνα της στον διεθνή στίβο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Την εικόνα αυτή μετέφεραν οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου στη συζήτηση που άνοιξε χθες με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, με θέμα «Ελληνική βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του κ. Πιτσιόρλα και αναγνώρισαν τις καλές προθέσεις τους, τόνισαν ωστόσο ότι αυτές δεν φτάνουν για να αποτελέσει η μεταποίηση τον βασικό βραχίονα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Υποστήριξαν ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό, αρκεί να υιοθετηθεί μια εθνική στρατηγική με ιεραρχημένους και μετρήσιμους στόχους που θα αξιολογούνται.

Η συζήτηση που διεξάγεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες για μια πιο συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική, που θα διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα μένει ζωντανή και ακμάζουσα στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κινούνται με βάση τους ίδιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά με πολύ μεγαλύτερα εμπόδια. Τόσο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μυτιληναίος Α.Ε.», όσο και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο και πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής», περιέγραψαν τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τις αποφάσεις και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και επισήμαναν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τρίτων χωρών. Για «έναν δύσκολο γρίφο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, που αγωνίζεται να συμπορευθεί με τον απαιτητικό στόχο της απανθρακοποίησης αλλά και να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική απέναντι σε κράτη και εταιρείες που δεν ακολουθούν πάντα τις ίδιες νόρμες», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ανακοίνωσε ότι προ 10 ημερών η Business Europe (μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΒ) έστειλε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της βιομηχανίας και επαναξιολόγησης της πολιτικής της Ευρώπης, αξιώνοντας μεταξύ άλλων και την ορθή εφαρμογή των κανόνων για τον ανταγωνισμό, την ενέργεια και το περιβάλλον με το βλέμμα στραμμένο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Για την ελληνική βιομηχανία οι επιταγές αυτές, όπως τόνισε ο ίδιος, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαντλούν όλα τα περιθώρια για να στηρίξουν τη βιομηχανία τους. Μια παρόμοια εκτίμηση έκανε και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο οποίος αφού περιέγραψε το πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, τόνισε ότι στη χώρα μας ο κόσμος της παραγωγής και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό, έχουν σοβαρές ανησυχίες. «Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία να κάνει βήματα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον», είπε και σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο βιομηχανική χώρα στην Ευρώπη και με τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγικότητα, τόνισε ότι αυτό δεν οφείλεται ούτε στην τεμπελιά ούτε ανικανότητα ούτε στην έλλειψη παιδείας, αλλά πρωτίστως στη σοβαρή υστέρηση σε σύγχρονες βιομηχανικές υποδομές.

Το θέμα του ενεργειακού κόστους τέθηκε από όλους τους εκπροσώπους της βιομηχανίας στη χθεσινή συζήτηση. Το ενεργειακό κόστος για πολλές βιομηχανίες είναι καταλυτικής σημασίας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος και κάλεσε τους πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς να ακολουθήσουν τα πρότυπα και τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα της διασφάλισης «ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας» έθιξε και ο κ. Στασινόπουλος, αλλά και ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναγνώρισε το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα παρά μόνο στη θετική επίπτωση που, όπως είπε, θα έχουν τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ. Επ’ αυτού ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι η όλη συζήτηση με τη βιομηχανία για την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας αφορά περίπου 30 εκατ. τα οποία δεν καταφέραμε να διασφαλίσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή