Χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο

Χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοιότητες με το χτύπημα κατά της γαλλικής πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας το 2016 εμφανίζει η επίθεση με χειροβομβίδα κατά του ρωσικού προξενείου στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο τρόπος προσέγγισης και επιλογής του στόχου, η πιθανή διαφυγή των δραστών στα Εξάρχεια και η χρήση αμυντικού τύπου χειροβομβίδας είναι μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία που φαίνεται να συνδέουν τα δύο περιστατικά.

Οι δράστες της πρόσφατης επίθεσης επέβαιναν σε μηχανή, φορούσαν κράνη και προσέγγισαν το ρωσικό προξενείο στις 3.20 τα ξημερώματα. Η χειροβομβίδα που πέταξαν εξερράγη κάτω από το κουβούκλιο της αστυνομικής σκοπιάς έξω από την πύλη του προξενείου, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε φρουρός στη σκοπιά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το σχέδιο φύλαξης του προξενείου προέβλεπε την επιτήρηση μόνο από εποχούμενες περιπολίες – δηλαδή, έλεγχο ανά τακτά διαστήματα από αστυνομικά οχήματα που κινούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δράστες διέφυγαν και λίγο αργότερα εντοπίστηκε στα Εξάρχεια μια καμένη μηχανή στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Οικονόμου. Εξετάζεται από την αστυνομία εάν αυτό το όχημα συνδέεται με την επίθεση στο προξενείο. Απαντήσεις για τη διαδρομή των δραστών αναμένεται να δώσουν και τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας στο προξενείο. Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών συνέλεξαν υπολείμματα της χειροβομβίδας, τα οποία θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για να διαπιστωθεί εάν συνδέονται με κάποια άλλη παρόμοια ενέργεια.

Τον Νοέμβριο του 2016, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν με παρόμοιο τρόπο στις 5 τα ξημερώματα κατά της γαλλικής πρεσβείας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Και τότε η χειροβομβίδα εξερράγη στο κουβούκλιο της σκοπιάς, τραυματίζοντας όμως στα πόδια τον φρουρό. Την ευθύνη εκείνου του χτυπήματος είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Την επόμενη ημέρα, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν καταφέρει με τη βοήθεια βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή των δραστών. Οπως διαπίστωσαν, η μηχανή τους είχε αφεθεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία στα Εξάρχεια. Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση, αλλά οι έρευνες δεν τελεσφόρησαν, καθώς οι τρομοκράτες δεν εμφανίστηκαν ξανά στο ίδιο σημείο για να την παραλάβουν.

Αλλες επιθέσεις

Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» έδρασε για πρώτη φορά το 2014, παραμονή ευρωεκλογών, επιτιθέμενη με καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο όπλο έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες δύο ενέργειές της: κατά της πρεσβείας του Μεξικού τον Ιούλιο του 2016 και εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2017. Και μετά την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι δράστες είχαν κινηθεί με μηχανή προς τα Εξάρχεια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση κατά του ρωσικού προξενείου. «Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την ευγνωμοσύνη της στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση. Τόνισε ακόμη ότι το συμβάν «δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της πρεσβείας γενικότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή