Το Αργοστόλι πίνει πλέον νερό από τη βρύση

Το Αργοστόλι πίνει πλέον νερό από τη βρύση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ρεκόρ είναι… για να καταρρίπτονται. Ετσι, από χθες, τον «τίτλο» της μεγαλύτερης αφαλάτωσης στη χώρα κατέχει η μονάδα που εγκαινιάστηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Εκτός από τη μεγάλη δυναμικότητα, η πόλη έχει μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πρωτιά: Πριν από την εγκατάσταση της αφαλάτωσης, το 2012-2015, αντικαταστάθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης, περιορίζοντας έτσι σε απολύτως λογικά πλαίσια τις διαρροές. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού, οι Αργοστολιώτες θα πιουν νερό από τη βρύση για πρώτη φορά.

Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, εγκαινιάστηκε στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς η νέα μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 8.000 κυβικών/ημέρα. «Είναι το πιο μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο της χώρας. Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που ήρθε αυτή η ημέρα, που το Αργοστόλι θα πιει νερό από τη βρύση», λέει ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. «Για να φτάσουμε εδώ, αντικαταστήσαμε όλο το δίκτυο ύδρευσης: 33.000 μέτρα αμιαντοσωλήνων με απώλειες της τάξης 65-70%. Το νερό ήταν τόσο κακής ποιότητας, που δεν το χρησιμοποιούσαμε ούτε στο μαγείρεμα. Αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιούμε μόνο εμφιαλωμένα, τα οποία επίσης δεν είναι πάντα ασφαλή, όταν ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα μέσα στο κατακαλόκαιρο». Το νέο δίκτυο λειτουργεί ήδη από το 2014, αλλά με το υφάλμυρο νερό των γεωτρήσεων.

Η μονάδα κόστισε 3,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Την κατασκεύασε ελληνική εταιρεία (Μεσόγειος Α.Ε.), η οποία θα τη λειτουργεί για τα επόμενα έξι χρόνια, πωλώντας στον δήμο το νερό προς 0,27 ευρώ/κυβικό. Το κόστος είναι χαμηλό, καθώς η μονάδα δεν θα αφαλατώνει θαλασσινό νερό, αλλά υφάλμυρο από πηγές και γεωτρήσεις. Στη μονάδα εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο θα εξοικονομεί περίπου 15.000 ευρώ ετησίως για τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης του νησιού. Η μονάδα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης (όπως οι περισσότερες στη χώρα μας). «Μέχρι σήμερα το νερό που χρησιμοποιούσε το Αργοστόλι προερχόταν από πηγές και γεωτρήσεις και ήταν υφάλμυρο. Το νησί δεν έχει πρόβλημα ποσότητας νερού, έχει πρόβλημα ποιότητας, για γεωλογικούς λόγους», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Μεσόγειος Α.Ε., Διονύσης Γεωργόπουλος. «Η οικονομική ζημιά των κατοίκων του Αργοστολίου ήταν μεγάλη, όχι μόνο λόγω των απωλειών στο δίκτυο, αλλά και εξαιτίας της καταστροφής που προκαλούσε το κακής ποιότητας νερό στις συσκευές και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Τώρα, με δεδομένο ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι καινούριο, το μόνο που θα χρειαστεί είναι μία-δύο ημέρες κατανάλωσης για να καθαρίσει το δίκτυο από τα άλατα».

Η μονάδα του Αργοστολίου είναι η μεγαλύτερη στη χώρα μας. Μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 5.000 κυβικών (με προοπτική να φθάσει τα 7.500 κυβικά), κατασκευάζει την περίοδο αυτή ο Δήμος Θήρας, αλλά και ο Δήμος Μαλεβιζίου, που επεκτείνει τη δυναμικότητα της σημερινής του αφαλάτωσης, ώστε να φθάσει στα 5.500 κυβικά/ημέρα. Υψηλής δυναμικότητας είναι και οι αφαλατώσεις της Σύρου, που φθάνουν συνολικά τα 4.700 κυβικά/ημέρα. Συνολικά στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 70 μονάδες αφαλάτωσης δήμων (ή ιδιωτών συμβεβλημένων με δήμους) μέσης ημερήσιας παραγωγής 35.000 κυβικών. Οι πρώτες περιοχές στη χώρα μας που εγκατέστησαν μονάδες αφαλάτωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν η Ιθάκη, η Σαντορίνη και η Σύρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή