Μην κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας

Μην κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας

Κύριε διευθυντά

Αποτελεί κοινότοπη και στερεότυπη υπόσχεση, που δίνουμε ή δεχόμαστε, να (προσπαθήσουμε να) φροντίσουμε ότι το κράτος θα μας εξασφαλίζει την παιδεία, την υγεία, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη κ.ο.κ., που δεν έχουμε, αλλά μας «αξίζουν». Από το δημοτικό σχολείο (Ε΄ τάξη) τα παιδιά  διδάσκονται ότι το «κράτος είναι λαός, εγκατεστημένος μόνιμα σε μια χώρα, οργανωμένος με νόμους και έχει εξουσία, δηλαδή τη δύναμη να θέτει νόμους και να επιβάλλει ποινές σε όποιους δεν τους τηρούν». Συνεπώς, το κράτος μας δεν είναι το «ντοβλέτι» κάποιου κατακτητή, που επιβάλλει στους «γκιαούρηδες» τους όρους διαβίωσής τους κατά τις πεποιθήσεις και τα συμφέροντά του. Το ελληνικό κράτος είναι ο λαός του, με την οργάνωση και την εξουσία, που αποφασίζει ό,τι χρειάζονται οι πολίτες του για την καλύτερη δυνατή κοινωνική συμβίωσή τους. Εξ ορισμού, λοιπόν, έχουμε ό,τι «μας αξίζει», αφού οι ίδιοι προσδιορίζουμε τις συνθήκες της ζωής μας με τους νόμους που θεσπίζουμε. Με τους νόμους αυτούς και την εφαρμογή τους καθορίζουμε την παιδεία που παρέχουμε στα παιδιά μας, τις υπηρεσίες υγείας που εξασφαλίζουμε στους ασθενείς, τους υπαλλήλους, τις διαδικασίες  και τη λειτουργικότητα της διοίκησης, τα όργανα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.ο.κ. Οπως μας έχει πει ο Ν. Καζαντζάκης: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω» (Ασκητική). Τα υπόλοιπα συνιστούν (πλην άλλων) απάρνηση της λαϊκής κυριαρχίας, στην οποία οι πάντες ομνύουν.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Μην κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας-1

Μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ήσαν οι κύριοι παραστάτες της σημαίας του Αγώνα της ανεξαρτησίας. Τραγική ειρωνεία, «…Η Διχόνοια, που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή», πλήγωσε βαριά και τους δύο ήρωες. Ο αρχιστράτηγος Γέρος του Μοριά καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και συνωμοσία κατά του Οθωνα, βιώνοντας φρικτή φυλάκιση στο Ναύπλιο. Ο Καραϊσκάκης βρέθηκε για ένα διάστημα ανάμεσα στις εμφυλιοπολεμικές μυλόπετρες, κατηγορούμενος επίσης για εσχάτη προδοσία, από αντίπαλο ελληνικό στρατόπεδο πριν ανακτήσει πάλι τα ηνία οπλαρχηγού «απολύτου εξουσίας». Η στρατηγική του περίνοια και οι έμφυτες αρχηγικές του ικανότητες «αναφτέρωναν τις ελπίδες» αποτίναξης του ζυγού. Επάνω, «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ελαύνων προς την Ακρόπολιν», πίνακας του Γεωργίου Μαργαρίτη (Εθνική Πινακοθήκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή