Το Κονκλάβιο (24/03/19)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορίες για αγρίους

Στις 2 Μαΐου η Βουλή εγκαινιάζει μόνιμο μνημειακό χώρο στο Αουσβιτς στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων. Πίσω από την ανακοίνωση που έγινε τις προάλλες, κρύβεται μια μακρά ιστορία. Το 2008, ύστερα από πολύχρονο αγώνα στον οποίο πρωταγωνίστησε η πρέσβης Φωτεινή Τομαή, το Μουσείο του Αουσβιτς παραχώρησε τον χώρο για να λειτουργήσει ελληνικό περίπτερο. Ηταν μια σημαντική στιγμή για τη χώρα και τον ελληνικό εβραϊσμό, με διεθνή αντίκτυπο, εξ ου και τον σχεδιασμό, όπως και την έκθεση, όπου θα απεικονίζονταν τα δεινά της Ελλάδας και δη των Ελλήνων Εβραίων κατά την Κατοχή, ανέλαβαν το ΥΠΕΞ και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η κρίση οδήγησε το ΥΠΕΞ σε συνεχείς αναβολές, ενώ το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος δεν είχε τα χρήματα να προχωρήσει μόνο του. Υστερα από ακόμη μία άρνηση του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά το 2016 να χρηματοδοτήσει το έργο, ο πρόεδρος του μουσείου Μ. Μάτσας έπεισε τον Νίκο Βούτση να αναλάβει η Βουλή τη χρηματοδότηση.

Ποιος είναι το αφεντικό

Αυτομάτως, το ΥΠΕΞ βρέθηκε εκτός της όποιας συζήτησης και του σχεδιασμού. Αρχικά δεν συνέβη το ίδιο με τη δουλειά που είχε γίνει. Σημειώνω ότι η αρχιτεκτονική και η αισθητική του περιπτέρου, όπως και η ιστορική παρουσίαση των γεγονότων, ήταν έργο του ΥΠΕΞ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Καθοριστική η συνδρομή του Μ. Παντελιδάκη, του Γ. Κακλέα και του Γ. Μετζικώφ.

Αλλά, ποιοι είναι αυτοί; Αγαπημένο «παιδί» μεγαλοϋπουργού και ανερχόμενο «αστέρι» του ΣΥΡΙΖΑ  ορίστηκε ως ο αρμόδιος να αναλάβει την κατασκευή του περιπτέρου (και τα ιστορικά κείμενα). Ο εν λόγω πέταξε στα σκουπίδια τη δουλειά 10 χρόνων και αναδιαμορφώνει την έκθεση, όπου θα κυριαρχούν μεγάλες αφίσες με κείμενα που θα συγγράψει (και θα υπογράψει) ο ίδιος. Μη με ρωτάτε για την ιστορική ακρίβεια, την ανάγκη να αποφευχθεί η αισθητική κακοποίηση, ο εξευτελισμός της χώρας και η προσβολή της μνήμης των 65.000 Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς. Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανάγκη να κοπεί η κορδέλα εδώ και τώρα.

Παραίτησαν τη… Ζορμπά!

Μεγάλη ταραχή πληροφορούμαι ότι επικράτησε στην ΕΡΤ το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων, όπου ανακοινώθηκε η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ή, μάλλον, περίπου. Εκτός του ότι το εν λόγω θέμα έπαιξε…18ο στη σειρά –περίπου μετά το θέμα για το πώς τα θηλυκά δελφίνια επιλέγουν τους πατεράδες των παιδιών τους…–, όταν έπαιξε, ο ρεπόρτερ πρέπει να επανέλαβε πέντε φορές την αποστροφή «παραιτήθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά», χωρίς διόρθωση από τον παρουσιαστή. Εντέλει, λίγο πριν τελειώσει το δελτίο, διευκρίνισαν ότι εννοούσαν τη Λοΐζου.

Αστακομακαρονάδα τέλος

«Εχει τελειώσει η εποχή της αστακομακαρονάδας». Η θλιβερή αυτή διαπίστωση ανήκει σε «γαλάζιο» συνομιλητή μου. Αφορμή,  η  επικείμενη παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για τα έργα και τις υποδομές την ερχόμενη Τρίτη, καθώς όσοι περιμένουν χολιγουντιανού τύπου ανακοινώσεις (για τις οποίες δεν υπάρχουν λεφτά) θα απογοητευθούν. Πληροφορούμαι ότι το σχέδιο της Ν.Δ., για το οποίο θα μιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Αχ. Καραμανλής, εμπλέκει πολύ τον ιδιωτικό τομέα με έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης, οι οποίοι θα γλιτώνουν και χρόνο και χρήμα, ενώ προβλέπει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο υλοποίησης εθνικών έργων που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό με σχεδιασμό 15ετίας.

Ο Φινλανδός μίλησε!

Δεν πέρασε ευχάριστα στην κομματική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, όπου αποφάσισε τελικά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του στο ΕΛΚ, όπερ συνεπάγεται απώλεια ψήφων και δικαιωμάτων, ο Βίκτορ Ορμπαν την περασμένη Τετάρτη. Εκτός από την ελληνική πλευρά –μίλησε η Μαρία Σπυράκη– ιδιαίτερα σκληροί μαζί του ήταν οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί. Τόσο έξαλλοι έχουν γίνει με τον Ορμπαν, ώστε στις αιτιάσεις του Ούγγρου που επέμενε «δεν ξέρετε τι λέτε, δεν ξέρετε τι γίνεται στην Ουγγαρία», μίλησε ακόμη και ο Φιλανδός επίτροπος Γίρκι Κατάινεν. Η παρέμβαση ήταν του τύπου «δέξου την αναστολή συμμετοχής και άσε τα πολλά λόγια»…

Οχι προς τα πάνω

Είναι πλέον ίδιον της Ελλάδας ότι η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Αυτό, βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν αποτελεί πια ελληνικό συγκριτικό… μειονέκτημα, αφού και οι Βρετανοί το έχουν τερματίσει. Για να σας δώσω μια ιδέα τού πόσο σουρεαλιστικά έχουν γίνει τα πράγματα στην Ευρώπη, η Τερέζα Μέι ευχαρίστησε το βράδυ της Πέμπτης τον Αλέξη Τσίπρα που στήριξε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημά της να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στους Βρετανούς πριν από τη μεγάλη… κλωτσιά. Που δεν θα είναι προς τα πάνω. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή