Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης

Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky που υπέστη μηχανική βλάβη χθες, Σάββατο, στα ανοιχτά της Νορβηγίας, φαίνεται πως ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και, μετά την επαναλειτουργία τριών μηχανών του, ρυμουλκείται προς ένα ασφαλές λιμάνι, ενώ τα συνεργεία διάσωσης διέκοψαν για λίγο τη θεαματική μεταφορά με ελικόπτερο των 1.373 επιβατών.

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών για τη ρυμούλκηση του πλοίου, οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν μια παύση των επιχειρήσεων, οι οποίες επέτρεψαν τη μεταφορά 479 ατόμων με ελικόπτερα από τη γέφυρα του Viking Sky στη στεριά, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης-1

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, κι ενώ εκείνη την ώρα έπλεε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων στα ανοιχτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ (στη δυτική Νορβηγία)

Μετά την επαναλειτουργία τριών από τους τέσσερις κινητήρες του, το πλοίο απομακρύνθηκε από τις ακτές σήμερα το πρωί και ρυμουλκείται από δύο ρυμουλκά, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω, για το λιμάνι του Μόλντε, σχεδόν 80 χλμ. από εκεί. Σύμφωνα με τους διασώστες, το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να διανύσει σχεδόν 60 χλμ. πριν συναντήσει ήρεμα νερά.

 

Εντυπωσιακές εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό του Viking Sky δείχνουν ότι το πλοίο έπαιρνε κλίση πολύ γρήγορα: έπιπλα και τα φυτά γλιστρούσαν ελεύθερα από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ φώτα και διακοσμητικά από την οροφή έπεφταν πάνω στους επιβάτες που προσπαθούσαν να μείνουν ψύχραιμοι.

Σε άλλο βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διακρίνονται δεκάδες επιβάτες, και εκεί ψύχραιμοι, να κάθονται και να περιμένουν φορώντας σωσίβια γιλέκα.

«Τώρα έχουμε διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Διάσωσης για τη νότια Νορβηγία. «Ο καπετάνιος ζήτησε να μην γίνει καμιά μεταφορά όσο το πλοίο ρυμουλκείται. Μόλις ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση, ο καπετάνιος θα εκτιμήσει την κατάσταση» για τυχόν επανάληψη της επιχείρησης μεταφοράς, πρόσθεσε.

 

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Βρετανοί και Αμερικανοί. 'Οσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα.

«Η καλύτερη λέξη, φαντάζομαι που μπορώ να πω είναι "σουρεαλιστικό"», είπε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες, ο Ρόντνεϊ Χόργκεν, για να περιγράψει αυτά που έζησε μέσα στο πλοίο. Μιλώντας για την περιπέτεια αυτή που του θύμισε το ναυάγιο του Τιτανικού, περιέγραψε πώς ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα γυάλινο τοίχωμα και έφθασε στο εσωτερικό του πλοίου.

«Αυτό πήρε μαζί του τραπέζια, καρέκλες, σπασμένα τζάμια, όπως και 20 με 30 επιβάτες που ήταν μπροστά μου. Εγώ στεκόμουν όρθιος, η γυναίκα μου καθόταν μπροστά μου και ξαφνικά, ούτε εκείνη δεν ήταν πια εκεί. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει το τέλος», δήλωσε αναστατωμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης-2
Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης-3
Νορβηγία: Σε ασφαλές λιμάνι ρυμουλκείται το Viking Sky – διεκόπη η επιχείρηση εκκένωσης-4

Οι νοσοκομειακές αρχές ανέφεραν ότι χθες βράδυ δέχτηκαν δέκα ανθρώπους: έξι γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τρεις από αυτές, μια 90χρονη και δύο 70χρονες φέρουν σοβαρά κατάγματα.

Η Δανία ανακοίνωσε την αποστολή ελικόπτερου για να παράσχει βοήθεια στις νορβηγικές ομάδες διάσωσης στο νότο της χώρας.

Το Viking Sky, το οποίο διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρία Viking Ocean Cruises, είναι ένα σύγχρονο πλοίο που άρχισε να ταξιδεύει το 2017 και μπορεί να μεταφέρει 930 επιβάτες. Αναχώρησε από το Τρόμσο (βόρεια) και έπρεπε να πάει στο Σταβάνγκερ (νοτιοδυτικά) όταν υπέστη τη βλάβη.

Η ναυσιπλοΐα είναι δύσκολη σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, γνωστή ως Hustadvika, σε τέτοιο βαθμό που οι νορβηγικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής σήραγγας για πλοία μέσα σε βουνό της παραλίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διέλευση από την ανοικτή θάλασσα.

Το σχέδιο, για τα μικρότερα σκάφη, βρίσκεται επί του παρόντος σε νεκρό σημείο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ, NTB, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή