Προς «βουβές» εκλογές βαδίζει η Ισπανία

Προς «βουβές» εκλογές βαδίζει η Ισπανία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χοθέ Τεθάνος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο επικεφαλής του ισπανικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), του ινστιτούτου που μετράει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον πολιτικό σφυγμό της χώρας, αδυνατεί να προβεί σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου. Μιλώντας στην εκπομπή «20 minutos», ο Τεθάνος σημειώνει ότι η πολιτική συμπεριφορά των Ισπανών είναι ρευστή, καθώς η παραδοσιακή ταύτιση με τα μεγάλα κόμματα έχει διαρραγεί.

«Αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι ποιες είναι οι τάσεις: ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πάρει τις περισσότερες ψήφους και ότι η δύναμή του αυξάνεται. Οτι το Vox (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας) επίσης έχει αυξητικές τάσεις, χωρίς να ξέρουμε πόσες ψήφους θα λάβει, γιατί υπάρχει κρυφή ψήφος. Βλέπουμε ότι το (αριστερό) Podemos υποχωρεί, το ίδιο και το (φιλελεύθερο) Ciudadanos, ενώ το Λαϊκό Κόμμα μένει σταθερό. Οι εκλογές θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα από την ψήφο των γυναικών και των νέων». Η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έπεσε έχοντας χάσει τη στήριξη των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων. Οι λίστες που κατήρτισαν τα κόμματα αυτά ενόψει εκλογών επιβεβαιώνουν ότι το χάσμα διευρύνεται, καθώς όλες οι μετριοπαθείς φωνές, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα διάλογο με τη Μαδρίτη, έχουν εξαφανιστεί από τα ψηφοδέλτια. «Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, προτιμάει να επιστρέψει η Δεξιά στη Μαδρίτη, ώστε να συσπειρώσει τους αυτονομιστές, ενώ επιμένει να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση εάν δεν αναγνωριστεί η αρχή της αυτοδιάθεσης», σημείωσε η γαλλική «Μοντ». Η εφημερίδα προσθέτει με νόημα ότι ο Πουτζντεμόν μετέβη στο Βέλγιο για να διαφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη «και τώρα μιλάει από το Βατερλώ για αντιπαράθεση». Ενώ ο Σάντσεθ θα δυσκολευθεί να αναστήσει τη συμφωνία του με τους αυτονομιστές, ο δεξιός πόλος δείχνει πιο συνεκτικός. Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, εμφανίζεται πρόθυμος να λάβει από το Vox κοινοβουλευτική στήριξη, ενώ ταυτόχρονα διαχωρίζει τη θέση του από τις πιο ακραίες προτάσεις του κόμματος, όπως εκείνη περί νομιμοποίησης της οπλοκατοχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες με τη μικρότερη εγκληματικότητα και τις λιγότερες ανθρωποκτονίες αναλογικά με τον πληθυσμό», σημείωσε ο Κασάδο, κατηγορώντας τον επικεφαλής του Vox για «δημαγωγία και έλλειψη σεβασμού προς το έργο που επιτελούν τα σώματα ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή