Ο φαύλος κύκλος της βίας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To αποκρουστικό πρόσωπο της βίας στα ελληνικά γήπεδα έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Ο αγώνας διεκόπη με απόφαση του διαιτητή, υπήρξαν επεισόδια οπαδών με δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία προέβη σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εισέπνευσαν φίλαθλοι εντός του ΟΑΚΑ, ενώ ένας φίλαθλος έχασε το μάτι του από χτύπημα αστυνομικού με κλομπ, όπως καταγγέλλει.  Για μία φορά ακόμη, οι συναρμόδιοι δείχνουν ο ένας τον άλλον, αναζητούν ευθύνες, απαιτούν ποινές και προτείνουν λύσεις. Ομως το πρόβλημα της βίας εξακολουθεί να εμφανίζεται και να παραμένει άλυτο. Ενας φαύλος κύκλος.

Η «Κ» εξασφάλισε τη θέση της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα στο ΟΑΚΑ. Οπως μας μετέφερε επίσημη πηγή, δεν έγινε καμία σύλληψη εντός του σταδίου, επειδή το να προβεί η αστυνομία σε σύλληψη εν μέσω τόσο τεταμένου κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενίκευση της σύρραξης. «Ομως, έχουν ταυτοποιηθεί οπαδοί βάσει του βίντεο. Σε αγώνες υψηλού κινδύνου οι ΠΑΕ μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό της ασφάλειας», τονίζει εκπρόσωπός της.

Για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, η θέση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι «αν δεν γίνει χρήση θα πρέπει να υπάρξει σωματική επαφή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή, περισσότεροι και σοβαροί τραυματισμοί. Αρα προτεραιότητα είναι η απώθηση και όχι η σύγκρουση. Στην ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν η αστυνομία πρέπει να βρίσκεται εντός ή εκτός των γηπέδων, η απάντηση ήταν ότι «πρέπει να αναλάβουν και οι ΠΑΕ τις ευθύνες τους κάποια στιγμή και ότι στόχος της αστυνομίας είναι να μην οξύνει τις καταστάσεις. Οταν υπάρχει ματς υψηλού κινδύνου, πρέπει να αυξάνεται ο αριθμός των σεκιούριτι».

Πράγματι, το θέμα της αποχώρησης της αστυνομίας από τα γήπεδα συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Τέθηκε ακροθιγώς στα μέσα της εβδομάδας από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη. Αποτελεί θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, αλλά και της Σούπερ Λίγκας, η οποία θέλει να σταματήσει να καταβάλει στην Ενωση Αστυνομικών το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ίδιο ζήτησαν και οι αστυνομικοί με ανακοίνωσή τους.

Είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα; Mάλλον όχι, ειδικότερα δε αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τη έκθεση του παρατηρητή αγώνα, άτομα με διαπιστεύσεις της «ομάδας περιφρούρησης» μαζί με φιλάθλους προσέγγισαν τον πάγκο του Ολυμπιακού, ενώ κατά κοινή ομολογία οι σεκιούριτι δεν μπορούν χωρίς την αρωγή της αστυνομίας να τα βάλουν με τον όγκο των φανατικών της εξέδρας.

Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο που έχει ληφθεί και έχει αποδώσει περισσότερο, είναι αυτό της απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στις εξέδρες, είτε με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, έπειτα από εισηγήσεις της αστυνομίας, είτε κατόπιν επιθυμίας των ΠΑΕ, που στα ντέρμπι έχουν συνομολογήσει να μη δίνουν εισιτήρια στους «αντίπαλους». Ενα ακόμη αποτελεσματικό μέτρο είναι αυτό του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα γήπεδα διαθέτουν κάμερες σε λειτουργία στα σημεία όπου από τον νόμο προβλέπεται.

Κατά τα λοιπά, το μέτρο του ονομαστικού εισιτηρίου, εν τοις πράγμασι έχει αποδειχθεί αλυσιτελές, η περιβόητη «κάρτα φιλάθλου» χάθηκε μεταξύ των συνεχών υπουργικών αποφάσεων αναβολής της εφαρμογής της και των αντιδράσεων του «οπαδικού κινήματος», ενώ η αυστηροποίηση των ποινών στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ λειτουργεί ανασταλτικά, αλλά είναι εύθραυστη, αφού σε κάθε ευκαιρία επιχειρείται η ελάφρυνσή τους με το επιχείρημα ότι «έχουμε τον πιο αυστηρό πειθαρχικό κώδικα στην Ευρώπη».

Η μετατροπή των αδικημάτων τέλεσης βίας σε αθλητικούς χώρους σε «ιδιώνυμο αδίκημα», στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν το πιο σκληρό νομοθετικό μέτρο που ελήφθη εις βάρος των «ταραξιών των γηπέδων». Διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και στη συνέχεια με νεότερη νομοθετική ρύθμιση άλλαξε.

Στον αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων σε συλληφθέντες για επεισόδια με απόφαση του εισαγγελέα, χωρίς να έχουν καταδικαστεί. Το περιοριστικό μέτρο είναι απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων της ομάδας τους και η υποχρεωτική εμφάνιση και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα την ώρα του αγώνα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, εδώ και πολλούς μήνες, επαναλαμβάνει σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA για να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τη βία. Ομως ο χρόνος περνάει, τα περιστατικά επαναλαμβάνονται και το νέο πλαίσιο ακόμη αγνοείται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή