Αλλαξε ξανά όνομα η πρωτεύουσα του Καζακστάν – Η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες

Αλλαξε ξανά όνομα η πρωτεύουσα του Καζακστάν – Η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Καζακστάν μετονόμασε σήμερα την πρωτεύουσά του, την Αστάνα, σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως αυτή την εβδομάδα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες που αλλάζει το όνομα της πόλης και μερικοί κάτοικοι και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν διαμαρτυρηθεί για την τελευταία μετονομασία της, η οποία επισημοποιήθηκε σήμερα με διάταγμα που υπογράφηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Η ανεμοδαρμένη αυτή πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -40 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα σε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου του καλοκαίρι, ονομαζόταν προηγουμένως Ακμολίνσκ, Τσελινογκράντ και Ακμόλα, πριν γίνει Αστάνα, που σημαίνει «πρωτεύουσα», όταν το 1997 ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της χώρας από το Αλμάτι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή