Φώφη Γεννηματά: «Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις στα εθνικά θέματα»

Φώφη Γεννηματά: «Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις στα εθνικά θέματα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, όπου μίλησε σε στελέχη και φίλους του Κινήματος Αλλαγής στη Θράκη, η Φώφη Γεννηματά άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που χειρίζονται τα εθνικά θέματα.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Με μια του κίνηση έκανε τρεις μεγάλες ζημιές», είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε: «Πρώτη: Παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης». Προσέθεσε ότι λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού, αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. «Μας κάλεσε να απαντήσουμε εμείς ως Ελλάδα, για το αν στη χώρα μας ομιλείται η δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, θέτοντας ουσιαστικά θέμα ανύπαρκτης μειονότητας» συμπλήρωσε.

Δεν έμεινε όμως στη Συμφωνία των Πρεσπών η κ. Γεννηματά. «Μάθαμε από τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι συζητούνται με την Ελλάδα "θέματα συνόρων"» ανέφερε, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση πως ανοίγει ανύπαρκτα ζητήματα με την Τουρκία με συζητήσεις και δηλώσεις όταν οι προκλήσεις της Άγκυρας είναι συνεχείς. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της δίωρης συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει αυτοβούλως να αναγνωρίσει "δικαιώματα" της Τουρκίας στα μεγάλα ενεργειακά θέματα στην περιοχή. Ξεκίνησε τις εκπτώσεις στα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ελληνική Βουλή ανοίγουν θέμα "συμβιβασμών", στο Αιγαίο. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χθες μας ζήτησε να μην είμαστε "μοναχοφάηδες στο Αιγαίο", τώρα ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να "παραδώσει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης στα χέρια τρίτων". Ρωτάμε ευθέως. Τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση; Ποιες πρωτοβουλίες παίρνει παραμονές εκλογών, τις οποίες αγνοούν όχι μόνο τα ελληνικά κόμματα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες;» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις στα εθνικά θέματα. Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τους γείτονες δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε όμως και τίποτα. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Ζητάμε για μια ακόμη φορά να μην αναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή, καμία σοβαρή πρωτοβουλία στα εθνικά θέματα».

Η κ. Γεννηματά επέκρινε και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε τη συνεννόηση για την εθνική γραμμή και χρησιμοποίησε τη Συμφωνία για να διχάσει τον ελληνικό λαό ενώ επέφερε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό», απαριθμώντας τις μετακινήσεις των βουλευτών και τις ενέργειες της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών. «Έχει όνομα η κρίση που βιώνει σήμερα η Δημοκρατία: Τσίπρας. Βαρίδι της αριστεράς. Βαρίδι για τη χώρα».

Άσκησε κριτική και στη ΝΔ λέγοντας πως εκφράζει και σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπο. «Είναι οι ίδιοι που βάφτισαν "επανίδρυση" τη διάλυση του κράτους. Είναι οι ίδιοι που αποσάρθρωσαν την ελληνική οικονομία λίγα χρόνια μετά το απόγειο της και με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια. Είναι αυτοί που και σήμερα με την καραμανλική συνιστώσα στην κυβέρνηση στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και ετοιμάζονται και πάλι μαζί να ψηφίσουν συντηρητικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε: «Η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς. Η χώρα δεν έχει ανάγκη, αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό, να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του που δεν έχει ουσιαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή