Στο φως γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη

Στο φως γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας. Αλλά και το ότι ήσαν, παράλληλα, σπουδαίοι σχεδιαστές μόδας; Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το υπόδημα ήταν «status symbol», σύμβολο κύρους. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί σχεδιαστές υποδημάτων έχουν στις αποσκευές τους μια πλούσια παράδοση σε αυτή την τέχνη.

Ένα μοδάτο γυναικείο υπόδημα εκτίθεται στο Ζάαλμπουργκ (σημερινή Γερμανία) και αποδεικνύει πόσο μοδάτες ήταν οι Ρωμαίες. Το Ζάαλμπουργκ ήταν ένα ρωμαϊκό οχυρό στην κορυφογραμμή του όρους Τάνους και αποτελούσε μέρος των ρωμαϊκών οχυρώσεων.

Στο φως γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη-1

Ήταν τεράστιο, και από κοινού με το χωριό που το περιτριγύριζε ήταν το σπίτι περίπου 2.000 ανθρώπων στην ακμή του. Κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ και παρέμεινε εν λειτουργία ως το 260 μ.Χ.

Από το 2005, το Ζάαλμπουργκ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Και διαθέτει ένα μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένα γυναικείο υπόδημα ηλικίας 2.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα πηγάδι. Τα γυναικεία υποδήματα στην Αρχαία Ρώμη ήταν διακοσμημένα με κέντημα, μοτίβα και, συχνά, δαντέλα, και επιδείκνυαν τον πλούτο και το κύρος στην κοινωνία της Ρωμαίας που τα φορούσε.

Το ότι το συγκεκριμένο βρέθηκε στη Γερμανία, το ότι κάποτε φοριόταν στις άκρες της Αυτοκρατορίας, δείχνει πως η υψηλή τέχνη της υποδηματοποιείας ασκείτο παντού. Και το ότι οι σημερινές επιλογές των ντιζάινερς υποδημάτων δεν απέχουν, ως προς την επινόηση, και τόσο από αυτές των μακρινών προγόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή