Τα βραβεία «Αργώ» 2019 απονεμήθηκαν σε διακεκριμένους Eλληνες του εξωτερικού

Τα βραβεία «Αργώ» 2019 απονεμήθηκαν σε διακεκριμένους Eλληνες του εξωτερικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχέση της χώρας με τον διασπορικό ελληνισμό υπήρξε καθοριστική για τη γέννηση του νέου κράτους και τα πρώτα του βήματα σε αντίξοες συνθήκες. Μα και αργότερα οι απόδημοι Ελληνες στάθηκαν αρωγοί σε σημαντικά εγχειρήματα. Τα τελευταία χρόνια της αξιακής και οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει το κεφάλι για να βρει κουράγιο και πρότυπα στους εκτός συνόρων συμπατριώτες μας που διαπρέπουν. Η ίδρυση της Διεθνούς Ενωσης «Αργώ – Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών» το 2013 από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο αποσκοπεί στην επιβράβευση της εξωστρέφειας και στην ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των παιδιών της στο εξωτερικό. Μια πρωτοβουλία του φορέα είναι και τα βραβεία «Αργώ», τα οποία απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε μια σεμνή εκδήλωση υπό την αιγίδα και παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σε οκτώ διακεκριμένους Ελληνες του εξωτερικού.

Στα ονόματα των φετινών βραβευθέντων βρίσκουμε βέβαια τον Γιώργο Λάνθιμο (Τέχνες και Πολιτισμός), τη Μαίρη Κατράντζου (Επιχειρηματικότητα), την Κατερίνα Στεφανίδη (Αθλητισμός), την Αθηνά Κουστένη, αστροφυσικό, διευθύντρια Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Παρισιού (Επιστήμες), τη Μαρία Θέμελη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αμστερνταμ (Καινοτομία), την Ανδρομάχη Καρακατσάνη, ανώτατη δικαστή στον Καναδά (Προσφορά στα Κοινά), τον καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό, καρδιοαγγειοχειρουργό στην Ελβετία (Ανθρωπιστική Προσφορά) και τον σεφ Κωνσταντίνο Φιλίππου στην Αυστρία (Γαστρονομία). Η βράβευση έχει διπλή στόχευση: αφενός να αναδείξει αυτές τις προσωπικότητες που κατάφεραν να αριστεύσουν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και αφετέρου να προωθήσει την συστράτευσή τους στο πλευρό της δοκιμαζόμενης πατρίδας. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που Ελληνες του εξωτερικού θέλουν να προσφέρουν αλλά απογοητεύονται από το γεγονός ότι αγνοείται η ύπαρξη τους και η καλή τους θέληση.

Τα βραβεία «Αργώ» 2019 απονεμήθηκαν σε διακεκριμένους Eλληνες του εξωτερικού-1

Ο πρόεδρος της «Αργώ» Σπύρος Παππάς με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η πρόεδρος της επιτροπής, πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Με τη δουλειά τους στις ξένες χώρες, οι ταλαντούχοι Ελληνες που βραβεύουμε σήμερα κάνουν το ελληνικό πνεύμα, για μιαν ακόμη φορά, οικουμενικό». Αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχει μια πλειάδα άξιων ανθρώπων που έχουν καταξιωθεί στον τομέα τους, από τον Μιχάλη Μπλέτσα και τον Νικηφόρο Διαμαντούρο μέχρι τον Χρήστο Ζερεφό, τον Σταύρο Μπένο, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, την εκδότρια Αννη Ηλιοπούλου, τον επιχειρηματία Θανάση Σαββάκη, τον πανεπιστημιακό Βασίλη Σκουρή. Δίπλα τους και ο πρόεδρος της «Αργώ» Σπύρος Παππάς, που ανέφερε: «Ακόμη και όταν η Ελλάδα δοκιμάζεται, ο Ελληνας του εξωτερικού συνεχίζει να διακρίνεται. Οχι τυχαία. Με πολύ κόπο και συνέπεια». Είναι αξιέπαινες αυτές οι προσπάθειες να επιβραβεύσουμε και να κρατήσουμε κοντά μας ανθρώπους που μας δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά μάλλον εμείς αρμενίζουμε στραβά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή