Γ. Δραγασάκης: Αποτέλεσμα συμβιβασμού η ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας

Γ. Δραγασάκης: Αποτέλεσμα συμβιβασμού η ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς, με προτεραιότητα το συμφέρον των δανειοληπτών, παρουσίασε την τροπολογία για την πρώτη κατοικία ο Γιάννης Δραγασάκης που κατατέθηκε προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ο αντιπρόεδρος τους κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας μίλησε από τη Βουλή για «χρυσή τομή» ανάμεσα σε τρεις αρχές: κοινωνικές ανάγκες – δημοσιονομικές δυνατότητες – κατάσταση των τραπεζών.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις γιατί «είχε βάλει προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών που πραγματικά λόγω αλλαγής των συνθηκών της ζωής τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».

«Είτε με, είτε χωρίς μνημόνια στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή εποπτεία» ξεκαθάρισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 25%, και με το βλέμμα στους θεσμούς ανέφερε ότι δεν πρέπει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποτελέσουν άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι οι δανειολήπτες το ίδιο.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα»

O υπουργός επέμεινε δε, στην ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η χώρα μας έχει χρηματοδοτικά κενά, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προσπαθούμε δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Ονόμασα αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «ως προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου ή εναλλακτικού συστήματος χρηματοδοτικών εργαλείων».

«Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό και σε αυτό προχωρούμε… Κορωνίδα αυτού του συστήματος, που θα είναι συμπληρωματικό με τις τράπεζες, είναι η αναπτυξιακή τράπεζα που θα συζητήσουμε σύντομα Βουλή».

Η τροπολογία θα συζητηθεί εκ νέου στις 5 το απόγευμα σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα κληθούν για ακρόαση τέσσερις με πέντε εκπρόσωποι φορέων. Η τροπολογία θα εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή. 

Πηγή: skai.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή