Καμπανάκι για τις επενδύσεις από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Καμπανάκι για τις επενδύσεις από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων κρούει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας  ότι η καθήλωσή τους δυσκολεύει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για ανάπτυξη 2% τα επόμενα χρόνια.

«Η κάμψη των επενδύσεων προβληματίζει, ειδικά όταν οι προοπτικές για διατηρήσιμη μεγέθυνση -περί το 2%- τα επόμενα χρόνια στηρίζονται στο σενάριο ισχυρής ετήσιας αύξησης των επενδύσεων άνω του 10%.»

Στο δελτίο επισημαίνεται επίσης ότι οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο και το ύψος τους υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ παραμένει και χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης.

«Ανησυχητική» θεωρεί επίσης το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2012».

Η επιδείνωση οφείλεται στις αυξήσεις των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά €2.655 και €871 εκατ. αντίστοιχα, εξηγεί. Η επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών προέρχεται από την αύξηση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια καυσίμων και λοιπών αγαθών κατά €1.463 και €1.175 εκατ. αντίστοιχα, καθώς και από τη μικρή επιδείνωση κατά €17 εκατ. του ισοζυγίου πλοίων. Όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, η αύξηση του πλεονάσματος κατά €1.309 εκατ. (+7,3%) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

Πιο θετικές είναι οι επισημάνσεις για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις που διαμορφώνονται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (κατά 442 εκατ. ευρώ.), αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια βάση για το 2018 (θεωρώντας ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συγκράτησης σε χαμηλότερα επίπεδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών).

Επίσης επισημαίνει ως σταθερή η βελτίωση στην αγορά εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης και κάμψη της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2018. Διαπιστώνεται επίσης τάση ενίσχυσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το τελευταίο έτος και επισημαίνει τη σημαντική κάμψη των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σημειώνει ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) τον Ιανουάριο του 2019 σημείωσαν άνοδο στα 2.068 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

«Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων τα τελευταία έτη, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης εκκαθάρισή τους, ούτε τον Αύγουστο του 2018 όπως αρχικά είχε τεθεί, αλλά ούτε μέχρι τον Φεβρουάριο του 20192. Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόκληση προς τη δημοσιονομική διαχείριση για το τρέχον έτος» αναφέρει το ΕΔΣ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή