Στις 7 Ιουνίου πιθανότατα η αυλαία των Πανελλαδικών

Στις 7 Ιουνίου πιθανότατα η αυλαία των Πανελλαδικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να ανοίξει φέτος η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί τον ετήσιο… τυφλοσούρτη ως προς το πρόγραμμα των εξετάσεων. Αντίθετα, γρίφος είναι ο αριθμός των εισακτέων καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ο χάρτης των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου· ενδεικτικά πέρυσι ξεκίνησαν την Παρασκευή 8/6, και πάντα με τη Νεοελληνική Γλώσσα. Φέτος, η πιο πιθανή ημέρα έναρξης είναι η Παρασκευή 7/6, καθώς η χρονική μετάθεσή της για αργότερα θα δυσχέραινε την κατάρτιση του προγράμματος. Και αυτό διότι φέτος προστέθηκε η εξέταση δύο επιπλέον ειδικών μουσικών δεξιοτήτων για τους υποψηφίους των μουσικών τμημάτων, κάτι που «δεσμεύει» περισσότερες ημερομηνίες ενός ήδη σφιχτού εξεταστικού προγράμματος έως τα τέλη Ιουνίου.

Βέβαια, η κατάρτιση του προγράμματος είναι εύκολη υπόθεση, συγκριτικά με την απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο αριθμός ανακοινώθηκε σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου, και συνολικά για το 2018-19 δόθηκαν 74.692 θέσεις σε ΑΕΙ. Φέτος το εμπόδιο είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για την απορρόφηση όλων των ΤΕΙ από κάποιο πανεπιστήμιο, όπως σχεδιάζει το υπ. Παιδείας. Ενδεικτικά, στο σχέδιο για απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Παν. Πατρών αντιδρά η πλειονότητα των τμημάτων του πανεπιστημίου. Για το θέμα έχει προγραμματιστεί το προσεχές Σάββατο συνάντηση στελεχών του ΑΕΙ με τον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Μάλιστα, τα σχέδια για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στην Πάτρα προκαλούν αντιδράσεις στο Παν. Πελοποννήσου, που ζητεί Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη.

«Η φημολογούμενη ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πάτρα δεν υπηρετεί τη διασύνδεση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά παράλληλα εισάγει σοβαρές επικαλύψεις στα αντικείμενα της νέας σχολής με τα αντικείμενα ήδη υφιστάμενων σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την ανάδειξη της σχολής, στερώντας τη δυνατότητα από τους υποψήφιους φοιτητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που προσανατολίζονται στα αντικείμενα αυτά να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους», τονίζουν καθηγητές του ΑΕΙ σε επιστολή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή