Στον αέρα η χρηματοδότηση για προγράμματα στέγασης και σίτισης προσφύγων

Στον αέρα η χρηματοδότηση για προγράμματα στέγασης και σίτισης προσφύγων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημείο καμπής βρίσκονται πολλά από τα προγράμματα στέγασης και σίτισης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ελλάδα φτάνουν ήδη τις 70.000-75.000, όπως εκτιμά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας και επέκτασης των υφιστάμενων, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις, προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε παραίτηση η Λίλα Κόγου, ειδική γραμματέας «Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, και άλλων πόρων».

Το πρόγραμμα «Philoxenia», που αφορά τη στέγαση και τη σίτιση 6.000 αιτούντων άσυλο σε 56 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα και λειτουργεί μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), λήγει στο τέλος Ιουνίου, ακριβώς την εποχή που οι ανάγκες για διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας αναμένεται να είναι αυξημένες. Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι θα ανανεωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν μπορούν να μείνουν τόσοι άνθρωποι στον δρόμο», τονίζουν, ωστόσο επισήμως δεν έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης.

Δύο ακόμα προγράμματα τα οποία αφορούν το σύνολο των αιτούντων άσυλο αλλά και των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα συνεχιστούν και το 2020, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος, αν δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κονδύλια για το μεταναστευτικό ή η προβλεπόμενη εθνική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο αφορά τη στέγαση σε διαμερίσματα 22.000 αιτούντων άσυλο, και το πρόγραμμα που αφορά το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που λαμβάνουν αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, συνολικά περίπου 70.000 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένει σχετική απάντηση από τις Βρυξέλλες μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και πάλι τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Την ίδια στιγμή, έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι στα Τέμπη και στο Βαγιοχώρι κοντά στη Θεσσαλονίκη, χωρητικότητας συνολικά 2.000 ατόμων. Με την επέκταση των υφιστάμενων δομών, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν περίπου 4.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα προκειμένου να στεγασθούν όσοι μεταφέρονται από τα νησιά.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Παιανίας αντιδρούν στη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων που σχεδιάζεται στην περιοχή. Η δομή θα λειτουργήσει σε κτίριο όπου στεγαζόταν σχολείο, το οποίο έχει κλείσει. Πηγές του ΔΟΜ, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση της δομής, αναφέρουν ότι πραγματοποιείται ανακαίνιση, ώστε να μεταφερθούν 40 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα ηλικίας 12-18 χρόνων, στο πλαίσιο προγράμματος στέγασης ανηλίκων που υλοποιεί το υπ. Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή