«Αντίγραφο» έργου του Μποτιτσέλι αποδείχθηκε αυθεντικό μετά από 100 χρόνια

«Αντίγραφο» έργου του Μποτιτσέλι αποδείχθηκε αυθεντικό μετά από 100 χρόνια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυθεντικός και όχι αντίγραφο, αποδείχθηκε ότι είναι ένας πίνακας του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Σάντρο Μποτιτσέλι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και εκατό χρόνια σε μία ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ειδικοί συντηρητές της υπηρεσίας προστασίας βρετανικών μνημείων, English Heritage, που πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης στον πίνακα, αφού αφαίρεσαν ένα παχύ στρώμα κίτρινο βερνίκι από την επιφάνειά του και μετά από διεξοδικές έρευνες, έφθασαν στο συμπέρασμα πως ο πίνακας δεν πρόκειται για αντίγραφο αλλά για το αυθεντικό έργο του Ιταλού δημιουργού.

Μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος πίνακας θεωρούταν ότι αποτελεί αντίγραφο του διάσημου έργου του Μποτιτσέλι, «Η Παναγία με το Ρόδι», δημιουργήματος των τελών του 15ου αιώνα, το οποίο αποτελεί μέρος της μόνιμης σύλλογης της γκαλερί Ουφίτσι, στη Φλωρεντία. Ως δημιουργός του αντιγράφου θεωρούταν κάποιος άγνωστος ζωγράφος της εποχής.

«Αντίγραφο» έργου του Μποτιτσέλι αποδείχθηκε αυθεντικό μετά από 100 χρόνια-1

(Christopher Ison/English Heritage via AP)

Σύμφωνα με τις εκταταμένες έρευνες που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της βρετανικής υπηρεσίας, ο πίνακας τελικώς δεν αποτελεί δημιούργημα ενός άσημου ζωγράφου αλλά υπήρξε προϊόν του εργαστηρίου του ίδιου του Μποτιτσέλι, στη Φλωρεντία του 15ου αιώνα. Μάλιστα, για να φθάσουν στα συμπεράσματα τους, οι ειδικοί της English Heritage συμβουλεύτηκαν και εμπειρογνώμονες της Εθνικής Πινακοθήκης (National Gallery) και του Μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ (Victoria and Albert Museum).

«Στυλιστικά ήταν τόσο ίδιος για να αποτελεί απομίμηση. Η χρονική περίοδος ήταν σωστή, τεχνικά ήταν αψεγάδιαστος και είχε ζωγραφιστεί πάνω σε ένα υλικό που το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρέιτσελ Τέρνμπουλ, υπεύθυνη συντήρησης της υπηρεσίας. «Όταν αφαιρέσαμε το κίτρινο βερνίκι, οι ακτίνες Χ και οι υπέρυθρες ακτίνες αποκάλυψαν το αρχικό σχέδιο και τις τελικές αλλαγές πάνω στον πίνακα, κάτι το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο για αντίγραφο», προσέθεσε.

«Αντίγραφο» έργου του Μποτιτσέλι αποδείχθηκε αυθεντικό μετά από 100 χρόνια-2

EPA/English Heritage/ Handout

«Ο Μποτιτσέλι, όπως και άλλοι ζωγράφοι της εποχής του στη Φλωρεντία, είχε ένα εργαστήριο που δημιουργούσε και πωλούσε αντίγραφα και διαφορετικές εκδοχές των δημοφιλέστερων έργων του, τα οποία πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές», αναφέρει ο Παύλος Ιωαννίδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Μόνο πρόσφατα, χάρη στις προηγμένες μεθόδους τεχνικής εξέτασης, μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι δημιουργίες του ίδιου του ζωγράφου και ποια απομιμήσεις», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή