Νέα υποχώρηση της κυβέρνησης για την προστασία α΄ κατοικίας

Νέα υποχώρηση της κυβέρνησης για την προστασία α΄ κατοικίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη υπαναχώρηση έναντι των αρχικών σχεδίων της για την προστασία της πρώτης κατοικίας προχώρησε χθες η κυβέρνηση, κατεβάζοντας το ανώτατο όριο οφειλής για τα επιχειρηματικά δάνεια στις 100.000 ευρώ από τις 130.000 ευρώ, με στόχο να ικανοποιήσει τους θεσμούς, που ζητούσαν μικρότερη «περίμετρο» για τα συγκεκριμένα δάνεια.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος επεσήμαινε ότι εξακολουθούν να υφίστανται ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, και προειδοποιούσε ότι, αν δεν επέλθει συμφωνία, δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κατέθετε σχετική τροπολογία στην… τροπολογία για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Η δόση και η αλλαγή

Σύμφωνα με αυτήν, ορίζεται ότι ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας το ανώτατο όριο οφειλής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ανά πιστωτή, έναντι 130.000 ευρώ, που παραμένει για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται ότι, για τα συγκεκριμένα δάνεια, η υπαγωγή στη ρύθμιση προϋποθέτει και χαμηλότερο όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, στις 175.000 ευρώ, έναντι 250.000 ευρώ που προβλέπεται για τα στεγαστικά δάνεια. Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν αισιοδοξία ότι πλέον είναι εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ θετικά μηνύματα εξέπεμπε και ευρωπαϊκή πηγή. Η τροπολογία θα ψηφιστεί σήμερα.

Την ερχόμενη Παρασκευή, στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Bουκουρέστι, «θα δούμε κατά πόσον οι προϋποθέσεις έχουν τηρηθεί», είπε ο αξιωματούχος που είχε μιλήσει νωρίτερα χθες σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν να ακούσουν από τους θεσμούς ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν». Μόνο τότε θα υπάρξουν αποφάσεις. «Αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ενόψει του Εurogroup, αναφέροντας ότι «θα περιμένουμε τους θεσμούς, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να μας πουν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις», ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση των 974 εκατομμύρια ευρώ. Οπως είπε, μπορεί τα χρήματα να μη χάνονται και οι αποφάσεις να μεταφερθούν για τον Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά προειδοποίησε ότι οι αναβολές δεν καθιστούν τη λήψη απόφασης ευκολότερη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αιτιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ανησυχεί για το ενδεχόμενο –σε δυσμενές σενάριο– να χρειαστεί να πάρουν επιπλέον προβλέψεις οι τράπεζες. Ετσι, ζήτησε να περιοριστεί η «περίμετρος» των επιχειρηματικών δανείων. «Γι’ αυτό φέρνουμε τη νομοτεχνική αλλαγή», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μη κρύβοντας, ουσιαστικά, ότι έγινε κατ’ απαίτηση των θεσμών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ύστερα από αυτό θα ανάψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Στην τροπολογία προβλέπεται, επίσης, ότι η εμπορική αξία του ακινήτου είναι αυτή που έχει καταχωρισθεί στα βιβλία του πιστωτικού ιδρύματος. Ομως, δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη, αν θέλει, να αποδείξει ότι αυτή είναι διαφορετική.

Στο υπουργείο Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι τα όρια που αλλάζουν, από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, αφορούν το υπόλοιπο του δανείου κατά τη στιγμή της αίτησης και όχι βεβαίως το αρχικό ποσό του δανείου. Επεσήμαιναν δεν ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια». 

Στην Αθήνα οι θεσμοί

Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, θα είναι η τρίτη φορά που δεν θα γίνει η εκταμίευση, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα για την τρίτη έκθεση αξιολόγησης, όπου θα μπορούσαν να συμφωνήσουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό και ακριβώς επειδή η απόφαση είναι πριν από τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει η διάθεση να δημιουργηθεί περαιτέρω εμπλοκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή