Η βιωσιμότητα του Shed προβληματίζει τη Νέα Υόρκη

Η βιωσιμότητα του Shed προβληματίζει τη Νέα Υόρκη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες μια νέα «στέγη» θα ανοίξει στη Νέα Υόρκη με τη φιλοδοξία να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, καθώς και συνέδρια και εκδηλώσεις, και να αποτελέσει ένα ακόμη τοπόσημο της αμερικανικής μητρόπολης. Το Shed των 16.000 τ.μ. και των οκτώ ορόφων είναι φυσικά κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή καλλιτεχνική στέγη. Το κτίριο, καθώς το κέλυφός του, μια κατασκευή από μέταλλο και γυαλί, κινείται πάνω σε ράγες και αποκαλύπτει το εσωτερικό του, είναι ένα εντυπωσιακό μηχανικό επίτευγμα στην άκρη του High Line της Νέας Υόρκης.

Η κατασκευή του κόστισε περίπου 500 εκατ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και τη συμμετοχή του δήμου της Νέας Υόρκης. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 2005 σε μια στιγμή που η αμερικάνικη πόλη επούλωνε τα τραύματά της από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Οταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του, η γειτονιά δεν ήταν τόσο hype. Σήμερα το Hudson Yards, στην άκρη του High Line, στην περιοχή Τσέλσι, είναι από τις πιο ακριβές γειτονιές του Μανχάταν.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός ενός νέου venue στη Νέα Υόρκη; Πολλοί εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική προσθήκη από το 1960 και το Lincoln Center. Πώς όμως γεμίζεις έναν χώρο με εκδηλώσεις και δραστηριότητες ώστε να καθίσταται βιώσιμος; Πώς ανοίγεις μια γειτονιά φτιαγμένη για λίγους στους πολλούς; Αυτό αναρωτιούνται οι New York Times αλλά και καλλιτέχνες της πόλης σε έναν βάσιμο προβληματισμό. Δεν αρκεί να φτιάχνεις κάτι εντυπωσιακό, το θέμα είναι πώς το κρατάς ζωντανό. Το μόνο εύκολο, να τραβήξουμε παράλληλες γραμμές με τις καθ’ ημάς ανησυχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή