Φιλικοί αλλά ανοργάνωτοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δημόσιο «πληγώνει» τον τουρισμό, έγραφε χθες στην «Κ» ο Ηλίας Μπέλλος, αντλώντας συμπεράσματα από μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΝΣΕΤΕ) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα από τη βαθμολογία που βάζουν οι τουρίστες, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαμονή, τη φιλικότητα των κατοίκων, τη γαστρονομία, την αίσθηση ασφάλειας, την ομορφιά του τοπίου. Πάμε όμως στα αρνητικά. Στην κατηγορία του πολιτισμού οι ξένοι επισκέπτες βάζουν χαμηλό βαθμό στους αρχαιολογικούς χώρους σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, τη στελέχωση, τη λειτουργία αλλά και τον τρόπο παρουσίασης, το αν δηλαδή τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αφηγούνται τις ιστορίες τους με πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο.

Με λίγα λόγια, όπου είναι διαχειριστής το Δημόσιο, το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών κατρακυλάει, η τουριστική εμπειρία δεν είναι συναρπαστική, οι υποδομές παίρνουν βαθμό κάτω απ’ τη βάση.

Φυσικά τα γνωρίζουμε όλα αυτά, κάθε έτος συζητάμε τα ίδια και τα ίδια για τα χρόνια προβλήματα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και την υποστελέχωση, αλλά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι θέματα που, όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, «έχουν εξαντληθεί σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, απαιτούν πλέον υλοποίηση».

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της θερινής σεζόν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τη Δευτέρα 1η Απριλίου υποτίθεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή το διευρυμένο ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζονται οι τιμές των εισιτηρίων, παύει δηλαδή να ισχύει το μειωμένο εισιτήριο της χειμερινής σεζόν. Το δεύτερο θα συμβεί σίγουρα. Για το πρώτο διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις καθώς και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού μένει πιστό σε μια αρνητική παράδοση, σύμφωνα με την οποία η εύρυθμη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ηδη ενημέρωσε για την πρώτη καθυστέρηση καθώς η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπότε το διευρυμένο ωράριο θα ξεκινήσει αργότερα, από τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου και βλέπουμε.

Οσον αφορά τα πωλητήρια, έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, άνοιξε νέο πωλητήριο στην Πέλλα και στο Ολυμπιείο και θα ακολουθήσουν της Κνωσού, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και της Ολυμπίας. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν, όχι μόνο ως προς τη λειτουργία επιπλέον πωλητηρίων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ως προς τον εκσυγχρονισμό τους. Για τα αναψυκτήρια μπορεί ο υφυπουργός Κώστας Στρατής να δήλωσε πρόσφατα ότι ο στόχος είναι να μην υπάρχουν φέτος κλειστά αναψυκτήρια σε σημαντικούς χώρους, αλλά μάλλον θα μιλάμε πάλι για μια χαμένη τουριστική σεζόν και πολλά χαμένα έσοδα.

Εσωτερικά το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Ισως αν τ’ «ακούσουμε» από τους ξένους κινηθούμε λίγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή