Ενα εικοσιτετράωρο με τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη

Ενα εικοσιτετράωρο με τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

07.00-08.30

Αν και δεν είμαι πολύ πρωινός τύπος αυτή είναι η ώρα που ξυπνάει για το σχολείο ο 11χρονος γιος μου – μαζί του κι εγώ. Εκμεταλλεύομαι –και λατρεύω– κάθε στιγμή δίπλα του όταν δεν λείπω στο εξωτερικό για εμφανίσεις. Του φτιάχνω πρωινό, πίνω τον καφέ μου και τον πηγαίνω στο σχολείο. Φεύγοντας ταΐζουμε τη νεαρή συγκάτοικό μας, τη Σερενάτα, μια πανέμορφη γατούλα που ζει στους κονόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας μας. Βγαίνει και έξω, είναι στειρωμένη, την ταΐζουμε όλοι και φροντίζουμε για τα εμβόλιά της. Και εννοείται ότι έχει πρόσβαση σε όλα τα διαμερίσματα. Ωστόσο, η ίδια επιλέγει ποια πόρτα θα «χτυπήσει» για να της ανοίξουμε, νιαουρίζοντας!

08.30-10.00

Εάν είναι μέρα που έχω παράσταση το βράδυ, οπωσδήποτε θα ξαναξαπλώσω, είτε με πάρει ο ύπνος είτε όχι. Εάν δεν είναι μέρα παράστασης, με περιμένει πιλάτες στο γυμναστήριο. Το έχω λατρέψει από τότε που το ανακάλυψα. Με αναζωογονεί και με κρατάει σε φόρμα σωματικά αλλά ταυτόχρονα με βοηθάει στο να συγκεντρώνομαι, κάτι που είναι πολύτιμο για τη δουλειά μου. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που πρέπει να αντεπεξέρχομαι στον ρόλο της Σουζάνας στους «Γάμους του Φίγκαρο», στην Εθνική Λυρική Σκηνή: είναι ο πιο μεγάλος σε διάρκεια ρόλος για λυρική τραγουδίστρια!

10.30-13.00

Συνήθως κάνω τα ψώνια μου και αρχίζω το μαγείρεμα του φαγητού που έχουμε επιλέξει το πρωί με τον γιο μου. Επίσης, αυτή η ώρα ενδείκνυται για την επικοινωνία με φίλους μέσω Διαδικτύου, για την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία, πιθανόν για κάποια συνέντευξη. Η γραπτή επικοινωνία μέσω Ιντερνετ είναι ιδανική για εμάς, τους τραγουδιστές της όπερας! Συνομιλείς χωρίς να κουράζεις τη φωνή σου!

13.15-15.00

Παίρνω τον γιο μου από το σχολείο, τρώμε παρέα μεσημεριανό και στη συνέχεια θα ασχοληθώ μαζί του, αν με χρειάζεται για να διαβάσει κάποιο μάθημα ή να κάνει μια εργασία. Θα μιλήσουμε απαραιτήτως για τα νέα της ημέρας. Είναι μια συνήθεια που κρατάμε από τότε που ήταν μικρούλης.

15.00-18.00

Αν έχω παράσταση, θα κάνω οπωσδήποτε επανάληψη στα λόγια μου. Στο γραφείο μου έχω μια Clavinova (σ.σ. ηλεκτρικό πιάνο). Εκεί –μια και εκεί μπορώ να παίζω σε χαμηλή ένταση– θα περάσω ολόκληρο τον ρόλο μου, αλλά χωρίς να τραγουδώ, για να μην κουράσω τη φωνή μου – ίσα για να φρεσκάρω τα λόγια μου. Το ζέσταμα της φωνής μου το κάνω πάντα στο καμαρίνι, λίγο πριν βγω στη σκηνή. Ακόμα κι αν η μέρα είναι ελεύθερη, και πάλι για πρόβα θα εκμεταλλευθώ αυτές τις ώρες. Ή θα ασχοληθώ με το σπίτι. Μου αρέσει να αλλάζω τη διακόσμηση, να το ανανεώνω. Ή μπορεί να φτιάξω κάποιο γλυκό, για τον γιο μου. Τώρα τελευταία, θέλει να παίρνει μαζί του στο σχολείο για κολατσιό σπιτικά cup cakes με γεύση oreo.

18.00-22.30

Ημέρα παράστασης σημαίνει ότι βρίσκομαι ήδη στο θέατρο. Μακιγιάζ, χτένισμα, ντύσιμο είναι τα πρώτα που κάνω κι έπειτα ζέσταμα της φωνής μου. Ακολουθεί το σημαντικότερο: χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση. Η ψυχική ηρεμία και η απόλυτη συγκέντρωση είναι οι βασικές προϋποθέσεις όχι μόνο για καλή απόδοση αλλά και για εμβάθυνση στην ερμηνεία. Στις ελεύθερες ημέρες, αυτές οι ώρες συνήθως αφιερώνονται στη μελέτη κάποιου ρόλου: είτε μόνη μου στο σπίτι, είτε με τον πιανίστα μου στον δάσκαλό  μου. Κι αν ο γιος μου έχει βγει για κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, θα έχω κι εγώ κανονίσει να συναντηθώ με φίλους: για τσάι ή κοκτέιλ, για θέατρο ή σινεμά.

22.30-00.30

Συνήθως, έπειτα από τις δικές μου παραστάσεις ή εκείνες που έχω παρακολουθήσει με φίλους ακολουθεί έξοδος για φαγητό. Κι αυτές είναι οι πιο χαλαρωτικές ώρες της ημέρας. Λατρεύω το σούσι αλλά και την «ψαγμένη» ελληνική κουζίνα. Δεν είμαι φίλη του αλκοόλ. Θα πιω ίσως ένα ποτήρι ξηρό κρασί ή ένα γλυκό αφρώδες Moscato d’Asti: μόνο όσο αντέχω ώστε να μη ζαλιστώ και «χάσω» την παρέα. Στην περίπτωση που αποφασίσω να περάσω το βράδυ στο σπίτι, θα δω κάποια ταινία ή θα διαβάσω ένα βιβλίο (πάντα ένα βιβλίο με συντροφεύει και στα αεροπορικά ταξίδια μου). Το βέβαιο είναι πως όπου και αν βρίσκομαι, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, πριν κοιμηθώ θα συνομιλήσω διαδικτυακά με τους αγαπημένους φίλους μου – έχω έτσι την ψευδαίσθηση ότι είναι κοντά μου…

02.00

Μου αρέσει να κοιμάμαι αργά. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα μπορώ να συμπληρώσω οκτώ ώρες ύπνου. Ειδικά αν έχω να τραγουδήσω την επόμενη μέρα.

Η διακεκριμένη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη πρωτα-γωνιστεί στην όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Οι γάμοι του Φίγκαρο», του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που παρουσιά-ζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, μέχρι τις 20 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή