Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρεία πλειοψηφία που κυμαίνεται από 192 έως 194 θετικές ψήφους, μόνο 33 αρνητικές και μονοψήφιο αριθμό «παρών», εγκρίθηκαν μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την προστασία της υποθηκευμένης α΄ κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, στην ονομαστική –κατόπιν αιτήματος ΔΗΣΥ– ψηφοφορία, υπέρ της διάταξης που, όπως τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των θεσμών, περιορίζει τον αρχικώς σχεδιασθέντα αριθμό εκείνων που έχουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη α΄ κατοικία, «ναι» ψήφισαν 194 βουλευτές, «όχι» 33, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών». Υπέρ της διάταξης που αφορά τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας της α΄ κατοικίας η οποία μπήκε ως υποθήκη, υπέρ ψήφισαν 192 βουλευτές, κατά 33, ενώ τα «παρών» ήταν έξι. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν 69 βουλευτές, ενώ όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων το τελευταίο διήμερο, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και –με ενστάσεις και διαφορετική επιχειρηματολογία– η Ν.Δ. και η Εν. Κεντρώων, καταψήφισαν η ΔΗΣΥ και η Χ.Α., ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Της διαδικασίας, πάντως, προηγήθηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά γεγονός: ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη ματαίωση της συζήτησης τεσσάρων επίκαιρων ερωτήσεων που απευθύνονταν στον υπουργό Περιβάλλοντος, με την –επίσημη εκ μέρους της Γ.Γ. της Κυβέρνησης– αιτιολογία ότι βρισκόταν σε «κυβερνητική αποστολή στο εξωτερικό». Απαντες εξεπλάγησαν καθώς εκείνη την ώρα, και προκειμένου να πάρει μέρος στην ψηφοφορία, ο κ. Σταθάκης βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα. «Το να αναγιγνώσκεται κατάλογος κωλυομένων υπουργών, οι οποίοι παρευρίσκονται, έχει ένα στοιχείο αντικοινοβουλευτικό», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.). «Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από το προεδρείο. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Βουκουρέστι. Δεν πήγα. Πήγε ο γ.γ. του υπουργείου. Δεν σας ενημέρωσα», απολογήθηκε ο κ. Σταθάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή