4,35 ευρώ/μετοχή προσφέρουν οι Νορβηγοί για «Στ. Κανάκης»

4,35 ευρώ/μετοχή προσφέρουν οι Νορβηγοί για «Στ. Κανάκης»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά της «Στέλιος Κανάκης» έναντι ποσού περίπου 32,6 εκατ. ευρώ υπέβαλε χθες η νορβηγική εταιρεία Orkla Food Ingredients, θυγατρική του ομίλου Orkla, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές καταναλωτικών ειδών στην Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και τη διαγραφή των μετοχών της «Στέλιος Κανάκης» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η νορβηγική εταιρεία θα μεταβιβάσει το 20% των μετοχών στην οικογένεια, η οποία θα διατηρήσει και το μάνατζμεντ. Η είδηση της δημόσιας πρότασης αιφνιδίασε την αγορά, δείχνει όμως τη δυναμική που έχουν υγιείς ελληνικές εταιρείες με μηδενικό δανεισμό, όπως είναι η συγκεκριμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι το προσφερόμενο τίμημα –4,35 ευρώ/μετοχή για την εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή και 4,36 ευρώ/μετοχή για τις λοιπές μετοχές που θα αποκτήσει η Orkla στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης– είναι υψηλότερο κατά 13,54% της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της «Στέλιος Κανάκης» κατά τους τελευταίους έξι μήνες (3,84 ευρώ/μετοχή). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλότερο κατά 1,63% από την αποτίμηση που έκανε για λογαριασμό της Orkla η Παντελάκης Χρηματιστηριακή και πρότεινε τίμημα 4,29 ευρώ/μετοχή. Μεταξύ των δύο πλευρών έχουν συμφωνηθεί τα εξής:

• Η νορβηγική εταιρεία θα αποκτήσει αρχικά το 4,18% των μετοχών της «Στέλιος Κανάκης», οι οποίες δεν ανήκουν στην οικογένεια Κανάκη που αποτελεί και τον κύριο μέτοχο (πρόκειται για τον κ. Στ. Κανάκη, ιδρυτή της εταιρείας, τη σύζυγό του Μαρία και τις κόρες του Ελευθερία και Βαρβάρα).

• Στη συνέχεια η Orkla θα αποκτήσει μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής το 65,82% των μετοχών της «Στέλιος Κανάκης» έναντι 4,35 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για μετοχές που ανήκουν στην οικογένεια Κανάκη.

• Μετά τη μεταβίβαση των παραπάνω μετοχών η οικογένεια Κανάκη θα αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση και θα προσφέρει στην Orkla άλλο ένα 20% μέσω χρηματιστηρίου αυτή τη φορά, έτσι ώστε η νορβηγική εταιρεία να αποκτήσει τουλάχιστον το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της «Στέλιος Κανάκης» και να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς. Με την προϋπόθεση ότι η Orkla θα αποκτήσει το 100%, στη συνέχεια η μετοχή της «Στέλιος Κανάκης» θα διαγραφεί από το ταμπλό του Χ.Α.

• Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., ποσοστό 20% θα μεταβιβασθεί ισόποσα σε κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Κανάκη στην τιμή των 4,35 ευρώ/μετοχή. Μάλιστα, ο κ. Κανάκης θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία και η κυρία Ελευθερία Κανάκη θα κατέχει το αξίωμα της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο νορβηγικός όμιλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Κανάκης κατέχει ηγετική θέση στις κύριες κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, επιπροσθέτως σε ένα ευρύ δίκτυο προμηθευτών και πελατών που γνωρίζει καλά η Orkla Food Ingredients. H εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη σε μια περιοχή και “βλέπει” καλή ανάπτυξη», δήλωσε ο Γιόχαν Κλάριν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Orkla και διευθύνων σύμβουλος της Orkla Food Ingredients. Και πρόσθεσε: «Η Orkla είναι πολύ εντυπωσιασμένη από την εταιρεία που ο Στέλιος και η οικογένειά του έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και ανυπομονούμε πολύ να δουλέψουμε με την οικογένεια και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μαζί την εταιρεία στο μέλλον». Η «Στέλιος Κανάκης» αναμένεται να ενσωματωθεί στις οικονομικές καταστάσεις της Orkla κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η «Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε το 1993 και προέκυψε από τη μετατροπή της ατομικής οικογενειακής επιχείρησης σε ανώνυμη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή δικών της προϊόντων – πρώτων υλών για τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, ενώ αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και δεκάδες διεθνείς οίκους. Ο όμιλος Orkla είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Οσλο, απασχολεί 18.510 εργαζομένους και το 2018 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 40,8 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (4,2 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή