Το Brexit στο ποδόσφαιρο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόλυτο χάος που επικρατεί στη βρετανική πολιτική σκηνή και εν γένει στην κοινωνία, σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση αντανακλάται και στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με την αβεβαιότητα να προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όσους αναμειγνύονται σε αυτό, από παράγοντες και συλλόγους έως παίκτες, τηλεοπτικά δίκτυα και διαφημιζόμενους. Τουλάχιστον το βελτιούμενο εγχώριο ταλέντο ίσως βοηθήσει το ποδόσφαιρο στη χώρα να ισορροπήσει τελικά.

Η αδυναμία προσδιορισμού της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά και με τρίτες χώρες, εφόσον τελικά επέλθει το… πολυθρύλητο Brexit, επηρεάζει άμεσα και την Premier League. Το ακριβότερο πρωτάθλημα στον κόσμο προσπαθεί να ψηλαφήσει τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας του, όπως και κάθε άλλος οικονομικός τομέας στη Βρετανία.

Περιορισμοί

Είναι άγνωστο κατά πόσον θα υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές να πέσουν στο επίπεδο των μη κοινοτικών παικτών, που οφείλουν να διαθέτουν άδεια εργασίας βάσει πολύπλοκων κριτηρίων κ.λπ. Το ίδιο θα ισχύει και για τους προπονητές (14 από τους 20 τεχνικούς στην Πρέμιερ Λιγκ είναι μη Βρετανοί) και κάθε άλλον υπάλληλο του συλλόγου (γιατροί κ.λπ.) που δεν έχει βρετανικό αλλά ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Επίσης, είναι άγνωστο τι περιορισμοί θα τεθούν στους συλλόγους αναφορικά με την απόκτηση μη Βρετανών ποδοσφαιριστών, πράγμα που θα έχει τεράστια σημασία ιδιαιτέρως για Γάλλους και Ισπανούς που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών «κοινοτήτων» στα ρόστερ της Πρέμιερ Λιγκ. Αλλωστε, τον περασμένο Νοέμβριο η αγγλική ομοσπονδία πρότεινε τη μείωση των μη Βρετανών παικτών σε κάθε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ από 17 σε 12.

Αυτά σημαίνουν ότι αν και καθιερωμένοι ποδοσφαιριστές εξ Ελλάδος, όπως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Αρσεναλ, με πολλές συμμετοχές στην εθνική Ελλάδος, δεν θα είχαν πρόβλημα να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας, θα αντιμετώπιζαν θέμα με τους περιορισμούς στον αριθμό των μη Βρετανών. Ωστόσο, ένας νέος Ελληνας παίκτης στα 21 ή 22 του χρόνια (όπως π.χ. ο Στάθης Ταυλαρίδης στον ίδιο λονδρέζικο σύλλογο το 2001) θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ενταχθεί σε αγγλική ομάδα, καθώς αφενός η άδεια εργασίας θα φαντάζει μακρινή, αφετέρου οι σύλλογοι θα είναι πιο φειδωλοί στις μεταγραφές αλλοδαπών αν έχουν λιγότερες θέσεις διαθέσιμες στο ρόστερ, οπότε θα προτιμούν πιο «έτοιμους» ξένους.

Μια άλλη συνέπεια που ήδη βιώνουν οι σύλλογοι είναι η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, κάνοντας ακριβότερες τις συναλλαγές για τους Βρετανούς, ωστόσο αυτή η τάση μπορεί να μεταβληθεί εύκολα.

Επιπλέον, θα είναι δυσκολότερο για αγγλικούς συλλόγους να αποκτούν παίκτες κάτω των 18 ετών για τις ακαδημίες τους, αφού δεν θα ισχύουν πια εκεί οι ευεργετικοί όροι υπέρ της μετακίνησης ποδοσφαιριστών 16 έως 18 ετών εντός της Ε.Ε.

Η εξάρτηση της Πρέμιερ Λιγκ από τους μη Αγγλους ποδοσφαιριστές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σήμερα. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES της Ελβετίας, το ποσοστό των λεπτών συμμετοχής των Αγγλων ποδοσφαιριστών στους αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας στο μεγάλο νησί έχει μειωθεί από 45,1% το 2011-12 σε  35,2% στη φετινή σεζόν, με βάση τα στοιχεία από την αρχή της περιόδου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ομοίως, το ποσοστό των τερμάτων που πέτυχαν το 2011-12 οι Αγγλοι παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ ανήλθε στο 39,1%, ενώ φέτος έχει κατρακυλήσει στο 30,7%. Το γεγονός ότι το ποσοστό στα τέρματα υπολείπεται αυτού των λεπτών συμμετοχής δείχνει ότι στην επίθεση υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη Αγγλων από ό,τι στην άμυνα.

Χρόνοι συμμετοχής

Ο διεθνής χαρακτήρας του αγγλικού πρωταθλήματος σημαίνει ότι οι προερχόμενοι από επτά ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδόν ίσο συνολικά χρόνο με αυτόν των Αγγλων παικτών: οι Ισπανοί έχουν 10,8% των λεπτών στην Πρέμιερ Λιγκ, οι Γάλλοι 7,2%, οι Γερμανοί 4,8%, οι Πορτογάλοι 3,8%, οι Ολλανδοί 3,4%, οι Βέλγοι 3% και οι Ιρλανδοί 1,5%. Συνολικά δηλαδή 34,5%.

Η ελπίδα των Αγγλων για τη μετα-Brexit εποχή εστιάζεται στο ότι οι νέες φουρνιές γηγενών παικτών είναι ιδιαιτέρως ταλαντούχες, όπως φαίνεται σε όλα τα επίπεδα εθνικών ομάδων, από παίδες έως και άνδρες. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των Αγγλων στην Πρέμιερ Λιγκ έχει πέσει από τα 27,49 χρόνια το 2009-10 στα 26,95 χρόνια φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή